Nalog MKS za hapšenje ruskih komandanata je nevažeći – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 06.Mar.2024, 17:38

Nalog MKS za hapšenje ruskih komandanata je nevažeći – Kremlj

Nalog za hapšenje visokih ruskih vojnih komandanata koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS) je ništavan, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pošto Moskva ne priznaje Haški tribunal.
MKS je u utorak optužio general-potpukovnika Sergeja Kobilaša iz flote dalekometne avijacije i admirala Viktora Sokolova iz ruske Crnomorske flote za „ratne zločine“. Tribunal je tvrdio da su oficiri bili odgovorni za „usmeravanje napada na civilne objekte“, nanošenje „prekomernog slučajnog nanošenja štete civilima“. Kako se navodi u saopštenju, Kobilaš i Sokolov su bili saučesnici u baražu „na ukrajinsku električnu infrastrukturu od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023. godine”. Obraćajući se novinarima u sredu, Peskov je istakao da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta kojim je osnovan MKS i da „ne priznaje“ autoritet suda. On je izjavio da ovo nije prva presuda MKS-a usmerena na ruske zvaničnike. „Takođe znamo da su u toku različiti zatvoreni procesi koji se čuvaju u tajnosti“, dodao je on. Prošlog marta, MKS je izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i komesara za prava deteta Marije Lvove-Belove zbog navodnog učešća u „protivpravnoj“ deportaciji ukrajinske dece u Rusiju. Moskva je takođe proglasila tu odluku ništavnom, uz obrazloženje da su deca evakuisana iz regiona fronta u interesu bezbednosti. Ona tvrdi da će svako dete koje se nađe na teritoriji Rusije biti vraćeno roditeljima ili zakonskim starateljima na zahtev. Kao odgovor na odluku MKS-a, Moskva je pokrenula krivičnu istragu protiv nekoliko tužilaca koji stoje iza optužbi, rekavši da su svesno optužili nevinu osobu za zločin, a predsednik Tribunala Pjotr Hofmanski se takođe kasnije pojavio na ruskoj poternici. Najnovije optužbe Međunarodnog krivičnog suda očigledno se odnose na rusku kampanju usmerenu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, koja je počela 2022. nakon terorističkog bombardovanja strateškog Krimskog mosta od strane Kijeva 8. oktobra iste godine. Iako su ukrajinski zvaničnici u početku negirali svoju umešanost, kasnije su priznali da oni zaista stoje iza napada. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.