„Najsrećnija devojka na    svetu” najbolji film

Izvor: Blic, 25.Jul.2009, 05:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Najsrećnija devojka na svetu” najbolji film

Film „Najsrećnija devojka na svetu”, rumunskog reditelja Radu Žudea, nagrađen je „Zlatnim tornjem” kao najbolje ostvarenje po oceni Međunarodnog žirija na sinoć završenom Festivalu evropskog filma na Paliću. „Palićki toranj” za najbolju režiju otišao je u ruke Rusu Pavelu Bardinu za film „Rusija 88”, dok je specijalnim priznanjem nagrađeno belgijsko ostvarenje „Moskva, Belgija”.



Kombinovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << igranog i dokumentarnog žanra u ostvarenju „Rusija 88” Pavel Bardin je zaslužio „Palićki toranj” kao najbolji reditelj na festivalu. Film prati grupu ruskih neonacista kojima smetaju svi koji su drugačiji, i to otvoreno pokazuju. „Rusija 88” šalje snažnu političku poruku i donosi pomalo neprijatnu priču o ljudima sa kojima niko ne bi želeo da se susretne bilo kada u životu, ali koji se nikako ne smeju ignorisati.

Belgijskom reditelju Kristofu van Rompiju uručeno je specijalno priznanje za film „Moskva, Belgija”, u kome su predstavljene zgode i nezgode stanovnika radničkog kvarta u belgijskom gradu Gentu, koji je dobio naziv Moskva jer su u njemu u vreme Napoleonovih ratova bili stacionirani ruski vojnici.

- Iznenađen sam sjajnom reakcijom publike i nagradom, jer je ovo u početku bio mali projekat u kome glumci govore dijalektom koji čak ni u Belgiji ne razumeju svi - rekao je Kristof van Rompi.

Međunarodni žiri kritike dodelio je bugarskom filmu „Zift”, koji je debitantsko ostvarenje reditelja Javora Gardeva, „Gorki list tolerance award”, a specijalno priznanje ostvarenju Marka Novakovića „Neko me ipak čeka”, koji upućuje na dramatičan položaj žena u savremenom srpskom društvu, a posebno po pitanju abortusa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.