Na putu ka Svetskom centru finansija u Moskvi

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na putu ka Svetskom centru finansija u Moskvi

03.07.2012. -

Osnivanje međunarodnog finansijskog centra (MFC) u Moskvi u punom je zamahu. Drugog jula je održan redovni sastanak rusko britanske radne grupe, koja se vavi tim velikim projektom. Na sastanku je učestvovao gradonačelnik Dejvid Vuton i ruski kustos MFC Aleksandar Vološin.

Uredba vlade o osnivanju u ruskom glavnom gradu finansijskog centra svetske klase pojavila se 2009. godine u okviru Koncepcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dugoročnog socijalno ekonomskog razvoja Rusije do 2020. godine. Predsednik i premijer Rusije konstantno su podržavali projekat, koji se u stvari i rodio u okviru Kremlja i ministarskih kabineta. Očigledno da mogućnosti ruske privrede i finansijskog sistema treba da se akumuliraju u nekom momentu inovacionog razvoja zemlje, što i jeste uloga MFC.

Za takav zadatak – a to je očigledno - neophodni su stabilna i konkurentna finansijska struktura, a takođe i povoljna investiciona klima. Drugim rečima, strani kapital treba da bude uveren u sigurnost ruskog finansijskog tržišta. Naravno, u zemlji ima i domaćih investitora, ali njihove mogućnosti nisu adekvatne za potrebe velikih kompanija. To je jedan od razloga zašto Rusija do danas zaostaje za najvećim svetskim finansijskim tržištima. Prostor treba da bude popunjen smatra ekonomista preduzeća „Finam menadžment“ Aleksandar Osin.

Ta struktura će olakšati stranom kapitalu pristup investicijama u Rusiji. MFC će raditi, verovatno, godinu ili dve, što je određeni vremenski period, koji će prema mišljenju ruskog rukovodstva biti pozitivan za formiranje priliva kapitalaza privrede u razvoju. Uloga ekonomija u razvoju u svetu raste. Zajedno sa tim rastom, prema statističkim podaccima, uvećaće se učešće inevesticija u BDP.

U ovom momentu, pokušaji zemalja u razvoju da oforme finansijske centre međunarodnog značaja, biće pre svega neefikasni primetio je ekonomist banke Trast Evgenij Nadoršin.

U narednom periodu situacija tome teško da će pogodovati. Druga stvar je što iza naziva Međunarodni finansijski centar stoji u potpunosti pozitivan rad na poboljšanju finansijske strukture u principu, uslova rada učesnika finansijskog tržišta na berzi i u bankarskom sektoru. Veliki broj različitih – velikih i malih – promena, koje će učiniti rusko finansijsko tržište privlačnijim, i ne samo za strane investitore. I to će pozitivno uticati i na njihove aktivnosti.

Podrazumeva se, za osnivanje velikog međunarodnog finansijskog centra u Rusiji neophodan je niz uslova: napori koje ulažu samo vlast i biznis nisu dovoljni. Na prvom mestu u zemlji treba da budu izgrađeni povoljna poslovna klima, transparentnost tržišta i predvidivost ekonomskih odluka. U takvim uslovima investitorima će biti garantovana pouzdanost i privlačnost ulaganja. A to je već zadatak ako ne opštenacionalni, onda svakako vrlo značajan. Sve dok Rusija u rejtinzima privlačnosti zauzima pozicije veoma udaljene od vodećih. Predsednik Vladimir Putin u vezi sa tim postavio je zadatak da se u narednim godinama dramatično poveća taj ključni pokazatelj.

Stvaranje ruskog MFC, kako se kaže, treba da ide u korak sa rešenjem tog zadatka. U principu, prekogranični protok kapitala i finansijskih usluga stvara dobru osnovu za stvaranje novih finansijskih centara u zemljama, gde ih ranije nije bilo. Primeri Singapura i Hong Konga dobro to ilustruju. Finansijski centar u Moskvi pretenduje da ima ulogu baze naciononalnog finansijskog sistema, koji će biti integrisan u svetsko tržište i obezbediti interakciju između investitora i kompanija, koje žele da privuku kapital. Na nedavnom Peterburgškom ekonomskom forumu rukovodilac kompanije Ernest end Jang Džejms Terli izjavio je da osnivanje MFC u Moskvi otvara velike mogućnosti za saradnju Rusije sa SAD kao jednim od najvećih svetskih izvora investicija. Ne učestvuju u realizaciji ovog projekta uzalud toliki ruski i strani stručnjaci. Finansijeri, predstavnici vlasti i biznisa, analitičari i biznismeni.

Ilja Harlamov,

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.