Moskva zvanično objavila: Provociraju Srbiju, namerno; Proliva se krv...

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 13:21

Moskva zvanično objavila: Provociraju Srbiju, namerno; "Proliva se krv..."

Moskva -- Zapadne zemlje provociraju zaoštravanje situacije na tzv. Kosovu kako bi se pojačao pritisak na Srbiji, izjavila predsednica Saveta Federacije Rusije.

Valentina Matvijenko je istakla, a to je objavljeno na zvaničnom sajtu Saveta Federacije, da su direktni krivci za razulareno antisrpsko nasilje u ovoj pokrajini faktički Vašington i Brisel.

“Zapadne države metodično, korak po korak, zaoštravaju situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Metohija kako bi pojačale pritisak na političko rukovodstvo u Beogradu, prinudile ga da se odrekne svojih temeljnih nacionalnih interesa, da žrtvuje prijateljske odnose sa bratskom Rusijom i drugim tradicionalnim partnerima”, istakla je Matvijenko.

"Oni su godinama prihvatali albanske ultranacionaliste, a danas, kada se proliva krv, samo se pretvaraju da su mirovnjaci", navela je Matvijenko, poručivši da to razotkriva potpuni neuspeh Zapada na Balkanu.

Prema njenim rečima, Zapad, koji tvrdi da se zalaže za demokratske vrednosti i da je vlasnik recepta za prosperitet i razvoj, zapravo je zainteresovan da Balkan podredi svojoj volji i imperijalnim interesima.

"U međuvremenu, albanski radikali na Kosovu predvode put ka novom dramatičnom sukobu u regionu, dok ih Amerikanci, uz pomoć NATO-a i Evropske unije koja je slabe volje, u tome energično podstiču", poručila je Matvijenko.

Navela je da koketiranje sa Prištinom dovodi do povećanja broja napada na Srbe, daljeg ugnjetavanja Srpske pravoslavne crkve na Kim i vraćanja prakse masovnog etničkog čišćenja.

"Samo razuman i odgovoran pristup zvaničnog Beograda i lično predsednika Aleksandra Vučića dozvoljava održavanje krhkog mira, uprkos grubim pritiscima i pretnjama spolja, pokušajima da se podstakne protestni pokret u samoj Srbiji u cilju destabilizacije zemlje pod lažnim parolama, stvaranja atmosfere neizvesnosti, uništavanja jedinstva društva i uvodjenja u stanje haosa", napisala je predsednica ruskog Saveta Federacije.

Dodala je da Moskva u potpunosti podržava rukovodstvo Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, kao i čvrstog pridržavanja međunarodnopravnih osnova za rešenje kosovskog problema.

"U ovom teškom periodu pružamo rame našim kolegama u Narodnoj skupštini i spremni smo da pomognemo u teškim vremenima. Pozivamo parlamentarce na Balkanu i u Evropi, sve koji ispravno razumeju suštinu onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji, da odbrane pravdu i istinu i da se usprotive ugnjetavanju i agresiji", zaključila je ona.

Prethodno je portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se stanje u južnoj srpskoj pokrajini pogoršava. Prema njenim rečima, samoproglašene vlasti na čelu sa tzv. premijerom Aljbinom Kurtijem otvoreno idu ka tome da se uđe u sukob silom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Valentina Matvijenko: Zapad izaziva nasilje na kim da bi potčinio Srbiju i odvojio je od Rusije. Spremni smo da priteknemo u pomoć

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2023

Zapadne sile metodično, iznova i iznova, izazivaju zaoštravanje situacije u AP Kosovo i Metohija (Republika Srbija), kako bi pojavljivale pritisak na političko u Beogradu, i prinudile ga rukovodstvo da odustane od interesa i bratstva od nacionalnog značaja za životnu zajednicu. Rusijom i drugim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.