Moskva tvrdi da mešanje spolja komplikuje situaciju u Makedoniji

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva tvrdi da mešanje spolja komplikuje situaciju u Makedoniji

Destruktivni pokušaji da se Makedoniji spolja nametnu modeli koji pritivureče volji makedonskih birača, mogu samo da iskomplikuju situaciju u toj zemlji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
U saopštenju se navodi da je neophodno obustaviti spoljno mešanje u unutrašnje stvari Makedonije, poštovati pravo makedonskih građana da samostalno rešavaju svoju sudbinu u skladu sa osnovnim demokratskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << principima.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je izrazilo "zabrinutost" produbljavanjem političke krize u Makedoniji, koja je, po oceni Moskve, "isprovocirana grubim mešanjem spolja u unutrašnje stvari te zemlje".
"Makedoncima uz aktivnu pomoć struktura EU i NATO pokušavaju da nametnu 'albansku platformu' sročenu u Tirani u kabinetu premijera, pod mapom takozvane Velike Albanije koja ilustruje teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj", navodi se u saopštenju.
U dokumentu se dodaje da u Moskvi "posebnu zabrinutost" izaziva što su u aferu uvučene i kosovske vlasti, što je, kako se navodi, "izuzetno opasno" i rizično za makedonsku državnost i za stabilinost Balkana u celini.
U saopštenju se napominje da su vanredni parlamentarni izbori u decembru doveli do pobede vladajuće partije na čelu sa Nikolom Gruevskim.
"Sada Zapad, rukama albanske manjine pokušava da dovede na vlast opoziciju koja se potpisuje pod ultimativne zahteve Albanaca, koji vode ka podrivanju ustavnih temelja države", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Moskva: Zaustaviti strano mešanje u makedonska unutrašnja pitanja

Izvor: RTS, 02.Mar.2017

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva poziva Zapad da prestane da se meša u unutrašnja pitanja Makedonije. . "Manipulišući albanskom manjinom Zapad pokušava da vrati poraženu opoziciju na vlast u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.