Moskva razmatra izbacivanje dolara iz ugovora o vojno-tehničkoj saradnji sa drugim zemljama

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2018, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva razmatra izbacivanje dolara iz ugovora o vojno-tehničkoj saradnji sa drugim zemljama

Nestabilnost dolara čini da razmišljamo o traženju drugih načina obračuna sa međunarodnim partnerima, rekao je Dmitrij Šugaev, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije, u intervjuu za RIA Novosti.

"Danas postoji dosta pitanja o osnovnoj valuti za izvozne ugovore - američkog dolara, pre svega koliko je pouzdana ova monetarna jedinica. Nema nikakvih garancija šta će biti sa njim sutra. Ova cela situacija, zajedno sa nametanjem sankcijama prema nama i našim partnerima, nas tera da razmišljamo o potrebi pronalaska drugih načina obračuna", objasnio je Šugaev.

Šugaev je takođe primetio da je pitanje tranzicije na nacionalne valute zapravo rešeno, te da ostaje da se vidi na koji način da se primeni. Uopšteno rečeno, reč je o diversifikovanom pristupu partnerstvu, posebno pošto mnoge države pokušavaju da kreiraju sopstvenu proizvodnju, da ne kupuju finalni proizvod, nego tehnologije, kaže Šugaev.

"Dakle, naša saradnja ide u fazu industrijskog partnerstva, spremni smo da razgovaramo o svim oblicima saradnje, spremni smo da pružimo koristi, široko koristimo kreditni sistem, ali je važno da ovi oblici budu obostrano korisni", zaključio je direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije.
 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.