Moskva razmatra dodatne kontramere protiv Zapada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2014, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva razmatra dodatne kontramere protiv Zapada

Ruski zvaničnici su danas saopštili da Moskva radi na potencijalnim dodatnim kontramerama u slučaju da zapadne zemlje uvedu nove sankcije Moskvi.

"Razmatramo nekoliko opcija. Više puta smo naglasili da Rusija nije zagovornik retorike sankcija, kao što ih nije ni pokrenula. Ali, u slučaju da naši partneri nastave sa nekonstruktivnim, pa čak i destruktivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << praksama, bićemo primorani da uvedemo dodatne kontramere", izjavio je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izveštava Rojters.

Istovremeno, holandski zavod za statistiku procenjuje na temelju izvoznih rezultata iz 2013. godine, da će embargo koji je Rusija uvela na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije umanjiti izvoz Holandije "za najmanje 300 miliona evra".

Ukupna vrednost holandskog izvoza hrane u Rusiju, uključujući voće, povrće i mlečne proizvode, prošle godine je iznosila 500 miliona evra, prenosi Rojters.

Holandija je drugi najveći svetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda, a oko dva odsto celokupnog izvoza robe realizuje na ruskom tržištu.

Nacionalnim jedinstvom protiv ruskog embarga

Ministar poljoprivrede Austrije Andre Ruprehter pozvao je građane, povodom ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, na "nacionalno jedinstvo" kupovinom domaćih proizvoda.

"Ako svako bude pojeo jednu jabuku nedeljno onda možemo da nadoknadimo izoastanak tog tržišta u vezi voća i povrća", kazao je ministar u izjavi austrijskom državnom radiju "Oe1", pozivajući Austrijance da kupuju domaće poljoprivredne proizvode.

Takođe i bolnice, ugostitelje i velike kuhinje on je pozvao da daju prednost regionalnim poljoprivrednim proizvodima i namirnicama.

Ruprehter je tim pozivom sledio primer ministara drugih zemalja, kao što su poljski političari koji su pozivali "Jedi jabuke protiv Putina", ili letonskog premijera Laimdotu Straujumu, koja je pozvala građane da kupuju samo domaće proizvode.

Iako je ruski embargo uveden tek nedavno, tu meru već "oseća" austrijska poljoprivreda, a prema procenama Ministarstva prošle nedelje je gubitak iznosio 4,5 miliona evra.

Cene jabuka već su pale, iako tek predstoji berba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.