Moskva preti prekidom inspekcija njenog strateškog oružja

Izvor: Politika, 08.Mar.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva preti prekidom inspekcija njenog strateškog oružja

MOSKVAMoskva razmatra mogućnost zamrzavanja američkih vojnih inspekcija njenih strateških postrojenja, koje se sprovode u skladu sa sporazumima o kontroli naoružanja, kao reakcija na odluku SAD da prekine vojnu saradnju sa Rusijom, prenose danas ruske novinske agencije.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane, Moskva smatra taj potez SAD razlogom za zamrzavanje američkih vojnih inspekcija u Rusiji.

Te inspekcije sprovode se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u skladu sa novim sporazumom o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja Novi START i Bečkim sporazumom iz 2011. o merama za izgradnju poverenja između zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koje uključuju i Rusiju.

„Neosnovane pretnje SAD i NATO protiv Rusije oko njene politike prema Ukrajini tumačimo kao neprijateljski gest koji prema tome dozvoljava da se proglase okolnosti više sile”, rekao je taj neimenovani zvaničnik u saopštenju prosleđenom ruskim novinskim agencijama.

Pentagon je objavio u ponedeljak da su SAD prekinule sve vojne veze između Vašingtona i Moskve zbog ruske intervencije na Krimu.

Pored toga SAD i Evropska unija uvele su sankcije Rusiji u vidu viznih restrikcija i zamrzavanje imovine pojedinim funkcionerima i firmama kao odgovor na njeno slanje trupa na Krim, ukrajinsko poluostrvo na Crnom moru.

Beta

objavljeno: 08.03.2014.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.