Moskva pozvala zapadne sponzore Ukrajine da obuzdaju Kijev

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2018, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva pozvala zapadne sponzore Ukrajine da obuzdaju Kijev

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarisao je pogoršanje odnosa između Moskve i Kijeva. "Snažno pozivamo zapadne sponzore Kijeva da smire one koji sada pokušavaju da zarade političke poene u vojnoj histeriji u vezi sa predstojećim izborima ili drugim događajima u Ukrajini", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare. Lavrov je takođe posavetovao Kijev da se "ponaša adekvatnije", jer je Zapadu "već neugodno zbog ukrajinskog rukovodstva". „Sigurno su računali na dodatnu korist koju žele da izvuku iz ove situacije, pre svega, računajući na činjenicu da će SAD i Evropa, kao i uvek, nesmotreno stati na stranu provokatora“, rekao je Lavrov.
On je nazvao situaciju u Kerčkom moreuzu jasnom provokacijom, te da je Kijev prekršio ključne odredbe međunarodnog prava. „Što se tiče jučerašnjeg incidenta, to je očigledna provokacija“, naglasio je Lavrov. „Prekršene su ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog, već i opšteg međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, uključujući Konvenciju o pomorskom pravu iz 1982. godine i druge međunarodno-pravne instrumente koji višestruko zahtevaju od svih država da poštuju suverenitet druge zemlje“, dodao je ministar. Podsetimo, juče su ukrajinski vojni brodovi presekli državnu granicu Rusije, vršeći opasne manevre i ignorišući zahteve ruske granične službe.

Doneta je odluka da se upotrebi oružje. Tri ukrajinska vojna broda su zadržana oko 20 kilometara od ruske obale i 50 kilometara jugozapadno od uobičajenog prolaza brodova kroz Kerčki moreuz ispod Krimskog mosta. Momenat udara ruskog u ukrajinski vojni brod  
U incidentu su lakše povređena tri ukrajinska vojnika. Njima je ukazana medicinska pomoć i oni su van životne opasnosti. Krimski most je bio privremeno zatvoren za prolazak civilnih brodova radi bezbednosnih razloga. Rusija je pokrenula krivični postupak zbog narušavanja državne granice i zatražila hitan sastanak Svaeta bezbednosti UN-a o stanju u Azovskom moru. Preliminarni sastanak zakazan je za ponedeljak u 19:00 po moskovskom vremenu. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.