Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva pozvala Gruziju i Južnu Osetiju da nastave konstruktivan razgovor o spornim pitanjima

  Moskva poziva Gruziju i Južnu Osetiju da budu suzdržane i da nastave konstruktivan razgovor o spornim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije povodom rasta napetosti na granici dveju republika.
U saopštenju je navedeno da je potrebno nastaviti dijalog u okviru Mehanizma za sprečavanje i rešavanje incidenata, kao i u okviru Ženevskih diskusija o bezbednosti i stabilnosti u Zakavkazju. Ministarstvo je ocenilo da je Tbilisi tokom proteklih meseci ciljano pojačavao napetost na granici sa Južnom Osetijom, provokacijama i političko-propagandnim kampanjama organizovanim uz podršku zapadnih zemalja. „To nije doprinelo rešavanju starog pograničnog problema, nego je, naprotiv, podgrejalo atmosferu u regionu, dovodeći do sadašnjeg zaoštravanja“, zaključilo je Ministarstvo. Južna Osetija je 29. avgusta saopštila da je gruzijska policija postavila barikadu na teritoriji te republike, u oblasti sela Cnelis. Južno-osetijske policijske snage su odgovorile racijom oklopne tehnike. Gruzijska strana je saopštila da je barikadu podigla u blizini južno-osetijske granice, na svojoj teritoriji. Vlasti Južne Osetije su zatražile od Gruzije da do 30. avgusta ukloni policijsku barikadu i obećale su da će u protivnom „u skladu sa zakonom zaštititi stanovništvo od pretnji“. Stejt department SAD je pozvao Rusiju da preko svojih kanala utiče na sprečavanje daljeg rasta napetosti na granici Južne Osetije i Gruzije.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.