Moskva pozvala EU da vrati sirijske izbeglice kućama

Izvor: Vostok.rs, 16.Avg.2018, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva pozvala EU da vrati sirijske izbeglice kućama

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je rukovodstvo Evropske Unije da vrati sirijske izbeglice kućama, izjavio je predstavnik ruskog spoljnopolitičkog resora Nikolaj Burcev na zasedanju međuresornog štaba za povratak izbeglica u Siriju.

„Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov je tokom sastanka s evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i pitanja državljanstva Dimitrisom Avramopulosom naveo da bi prihvatanje ruske inicijative za povratak sirijskih izbeglica u domovinu objektivno odgovaralo interesima EU“, rekao je Burcev.


Prema njegovim rečima, iz ugla ruske diplomatije povratak izbeglica je u skladu s interesima EU kako kada je reč o imidžu, tako i na planu smanjenja političkog i finansijskog tereta povezanog s njihovim boravkom ne samo u zemljama EU, nego i u zemljama koje se graniče sa Sirijom, pre svega u Turskoj.


„Čižov je, pored ostalog, ukazao na to da korišćenje sredstava koje je Evropska komisija izdvojila za prihvatanje te osetljive kategorije građana Sirije može biti efikasnije u slučaju njihovog preusmeravanja na podršku povratku u Siriju onih koji to žele“, dodao je Burcev.


Diplomata je naglasio da, prema podacima Ujedinjenih nacija, skoro 11 miliona Sirijaca i dalje ima status izbeglica, od čega su šest miliona izbeglice u sopstvenoj zemlji.


On je dodao da bi uspešan povratak sirijskih izbeglica svojim domovima poslužio kao ključni motiv za povećanje poverenja i katalizator za masovni povratak izbeglica iz inostranstva.


Prema podacima UN, organizovani povratak izbeglica domovima uz podršku vlasti sada se ostvaruje samo iz Libana, dok se izbeglice iz drugih zemalja vraćaju u Siriju stihijski.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.