Moskva od Srbije očekuje aktivnu pomoć za Pridnjestrovlje

Izvor: BKTV News, 14.Apr.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva od Srbije očekuje aktivnu pomoć za Pridnjestrovlje

Rusija očekuje da će Srbija i Švajcarska, kao predsedavajuće OEBS ”aktivno pomoći” u rešavanju problema Pridnjestrovlja, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

”Pored Rusije, u pregovaračkom procesu kao garant učestvuje Ukrajina. Očekujemo da će ona ispuniti svoje obaveze i zajedno sa Rusijom doprineti nalaženju rešenja za pridnjestrovski problem, mirnim putem” navodi se u saopštenju.
”Računamo i na aktivnu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << predsedavajućih OEBS-a Srbije i Švajcarske, kao i na nepristrasnu poziciju posmatrača ’5 plus 2′ SAD i EU. Poslednje, na žalost, nije uvek očigledno”, navodi ruski MIP.
U saopštenju se ukazuje da od septembra 2011, od momenta obnavljanja pregovaračkog procesa, Rusija ulaže napore za nalaženje konstruktivne saradnje izmedju strana u konfliktu.
Rusko Ministarstvo ističe da je 9. i 10. aprila ove godine, pomoćnik državnog sekrtara SAD Viktorija Nuland u Kongresu SAD iznela teze koje “teško da pomažu progresu u pregovorima” jer je upotrebila reč “separatizam” u odnosu na Pridnjestrovlje.
Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR-a ta oblast se otcepila. Uz rusku podršku, Pridnjestrovlje je 1992. proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.
Na referendumu 2007. godine 97 odsto gradjana se izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom koja finansijski podržava Pridnjestrovlje. Pripajanje Krima Rusiji probudilo je nade Pridnjestrovlja da bi moglo da se konačno otcepi od Moldavije i postane deo Ruske Federacije.
Izvor: blic.rs
Tweet
Pogledaj vesti o: Moskva,   Evropska Unija,   Rat u Ukrajini

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbi, pomozite oko Pridnjestrovlja"

Izvor: Vesti-online.com, 14.Apr.2014

Rusija očekuje da će Srbija i Švajcarska, kao predsedavajuće OEBS "aktivno pomoći" u rešavanju problema Pridnjestrovlja, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije..."Pored Rusije, u pregovaračkom procesu kao garant učestvuje Ukrajina. Očekujemo da će ona ispuniti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Moskva od Srbije očekuje podršku za Pridnjestrovlje

Izvor: Danas, 15.Apr.2014, 11:06

Rusija očekuje da će Srbija i Švajcarska, kao predsedavajuće OEBS, „aktivno pomoći“ u rešavanju problema Pridnjestrovlja, navodi se u jučerašnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.