Moskva navodi uslove za povlačenje nuklearnog oružja iz Belorusije

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2023, 11:16

Moskva navodi uslove za povlačenje nuklearnog oružja iz Belorusije

Rusija bi mogla da razmotri povlačenje svog taktičkog nuklearnog oružja iz Belorusije ako SAD i NATO okončaju svoju neprijateljsku politiku prema Moskvi i Minsku, izjavio je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova.
U intervjuu za RIA Novosti objavljenom u ponedeljak, Aleksej Poliščuk, koji je zadužen za odeljenje koje se bavi odnosima sa Belorusijom, Moldavijom i Ukrajinom, opisao je odluku Rusije da postavi nuklearno oružje u Belorusiji kao neophodnu meru za jačanje bezbednosti obe Moskve i Minska. Poliščuk je izjavio da je Rusija poslala nuklearno oružje Belorusiji „kao odgovor na dugogodišnju destabilizujuću nuklearnu politiku NATO-a i Vašingtona, kao i na fundamentalne promene koje su se nedavno dogodile u ključnim oblastima evropske bezbednosti“. Međutim, oružje bi potencijalno moglo biti povučeno ako SAD i NATO preokrenu svoj destruktivni kurs i uklone američki nuklearni arsenal iz Evrope i demontiraju infrastrukturu za njega, izjavio je Poliščuk. Odluku o postavljanju nuklearnog oružja u Belorusiji objavio je ruski predsednik Vladimir Putin krajem marta, izjavivši da je to odgovor na planove Velike Britanije da Ukrajini obezbedi municiju sa osiromašenim uranijumom – potez koji Moskva smatra nepromišljenim i neodgovornim. Putin je takođe izjavio da će neophodna infrastruktura biti gotova do početka jula, obećavajući da će Moskva ostati pod kontrolom naoružanja i napominjući da se akcije Moskve ne razlikuju mnogo od akcija SAD. Američko taktičko nuklearno oružje trenutno je stacionirano u pet evropskih zemalja NATO-a – Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj. U mesecima koji su prethodili Putinovom saopštenju, Minsk je više puta tražio od Rusije da postavi nuklearno oružje na svoju teritoriju, pozivajući se na agresivnu politiku Zapada prema Belorusiji i pretnju koju predstavlja američko nuklearno oružje u Evropi. Sredinom juna Putin je izjavio da su prve ruske nuklearne bojeve glave već stigle u Belorusiju, što je kasnije potvrdio i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko, koji je izjavio da je oružje prebačeno na način koji će prikriti njihovo kretanje od zapada.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.