Moskva naterala mnoge  da stave prst na čelo

Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva naterala mnoge da stave prst na čelo

BEOGRAD - Posle ruskog aminovanja nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, gotovo je sigurno da svet više neće biti isti. Onih četrdesetak sličnih žarišta sa separatističkim tendencijama (bar toliko ih je bilo na početku rasplamsavanja kosovske krize) naročito je zainteresovano za dešavanja na Kavkazu, te veruju da će im moskovski stav olakšati put ka nezavisnosti. Tako i pojedini prištinski zvaničnici već trljaju ruke, očekujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da će potez Kremlja otvoriti vrata širem priznanju Kosova.

Ipak, u situaciji duboko zamršenih međunarodnih odnosa, a pogotovu podgrevanja animoziteta između svetskih džinova Rusije i Amerike, ističu Glasovi sagovornici, pre će se dogoditi obratno - stav Moskve će samo osujetiti dalje priznavanje nezavisnosti lažne države Kosovo.

Istina, „to će pre zavisiti od daljih rusko-američkih odnosa“, kako nam reče analitičar Aleksandar Pavić.

SUROIJEVA POREĐENJA

A kosovski novinar i publicista Veton Suroi rekao je da sever Kosova ima elemente slične zamrznutim sukobima u regionima bivšeg Sovjetskog Saveza, prenela je Radio-televizija Kosova. Suroi je kazao da postoje neki signali da bi i status Kosova mogao da bude zamrznut.

- Ipak, uzroke za to treba tražiti u nepostojanju spoljne politike Kosova, što je posledica nerada kosovskih institucija, a ne međunarodnih prepreka - naglasio je Suroi.

- Štaviše. Poučeni primerom neuspelog zadirkivanja ruskog džina i tragikomičnom Sakašvilijevom ratnom avanturom, mnogi će ponovo promisliti svoje nesmotreno priznanje lažne države Kosovo. Upravo na munjevitom ratu u Abhaziji svet je postao svesniji koliko je opasno nepoštovanje normi međunarodnog prava - naglasio je Knežević.

Ruski potez će zasigurno zakomplikovati dalje priznavanje Kosova, smatra LJubiša Mitrović, direktor Centra za balkanske studije.

- Obrazloženje Amerike i Zapada da je Kosovo jedinstven slučaj sada se pokazuje kontradiktornim i dubioznim. A rusko priznanje Abhazije i Južne Osetije može biti pozitivno sa stanovišta naše diplomatije. Ovo treba da bude veliko upozorenje i Evropi i Americi da će se otvoriti Pandorina kutija. Zato će se verovatno usporiti dalje priznanje Kosova, bez obzira na to što američka administracija iz dana u dan pritiska balkanske zemlje da to učine - zaključio je Mitrović.

"smatra LJubiša Mitrović, direktor Centra za balkanske studije."

VAJNI DIREKTOR JE ZADRTA KOMUNJARA, MARXISTICHKI SOCIOLOG

KOJI NAS JE MALTRETIRAO TIM GLUPOSTIMA I BILO BI MU BOLJE DA UCUTI...

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Medvedev telefonirao Braunu: Sakašvilijeva agresija menja stvari iz korena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2008, 11:37

MOSKVA/LONDON - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev objasnio je u telefonskom razgovoru britanskom premijeru Gordonu Braunu motive za donošenje odluke o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije od 26. avgusta, saopštila je sinoć pres služba Kremlja..."U razgovoru je ukazano da je agresija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.