Moskva mora da plati tri miliona evra za žrtve u Beslanu

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2017, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva mora da plati tri miliona evra za žrtve u Beslanu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da Rusija nije adekvatno zaštitila žrtve terorističkog napada u Beslanu 2004. godine u kojem je stradalo više od 300 ljudi, među kojima 186 dece.

Sud je zaključio da ruski zvaničnici nisu preduzeli neophodne preventivne mere koje su mogle da spasu živote, a da je upotreba topova, minobacača i drugog naoružanja doprinela većem broju žrtava među taocima. Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << će morati da isplati tri miliona evra odštete za više od 400 podnosilaca tužbe i to 2,95 miliona na ime odštete i 88.000 evra na ime sudskih troškova.

Tokom opsade škole u Beslanu, čečenski teroristi su držali više od 1.000 ljudi kao taoce, među kojima je bilo mnogo dece. Drama je okončana kada su ruske bezbednosne snage upale u zgradu. Porodice žrtava optužili su ruske specijalce da su upotrebili prekomernu silu pošto je teško naoružanje upotrebljeno dok su deca još bila u školi.

Rusija je saopštila da će uložiti žalbu na presudu Evropskog suda za ljudska prava. Rusko Ministarstvo pravde je zaključilo da sudije nisu shvatile ozbiljnost situacije tokom opsade i detalje napora da se taoci oslobode. Ministarstvo je saopštilo da je bez osnova procena suda o preteranoj upotrebi oružja ruskih specijalnih snaga.

Autor: Beta, FoNet

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.