Moskva i Taškent će razjasniti sporna pitanja

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2013, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Taškent će razjasniti sporna pitanja

15.04.2013. -

Predsednik Uzbekistana Islam Karimov će 14.-15. aprila doći u zvaničnu posetu Rusiji. Pregovori na najvišem nivou će biti održani 15. aprila.

Rusija je za Uzbekistan glavni trgovinsko-ekonomski partner. Robni promet dve zemlje je prema rezultatima 2012. godine premašio 7 milijardi dolara. Međutim, odnosi između Moskve i Taškenta je teško nazvati nepomućenim. Umnogome je to rezultat svojeglavog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << stava uzbečkog lidera po čitavom nizu međunarodnih pitanja. U okviru posete Islama Karimova Moskvi planira se potpisivanje bilateralnih dokumenata, usmerenih na dalji razvoj rusko-uzbečkih odnosa. Međutim, ne vredi očekivati neke prodore, uveren je politikolog, glavni urednik sajta Fergana.ru Danila Kislov.

- Ne bih pomenuo neke ozbiljne promene u našim odnosima ili predloge, koje bi mi mogli da čujemo od Islama Karimova. Mora da se istakne da naše države povezuje Saveznički ugovor, potpisan 2005. godine, dakle, naši odnosi u skladu sa tim dokumentom moraju da budu bez problema. Međutim, to nije tako. Stalno nastaju neki relativno sitni problemi, recimo, problem konvertacije sredstava ruskih aviakompanija, koje tamo rade. Mislim da je to jedna od važnih, realnih konkretnih problema, koje će se razmatrati - rad ruskog biznisa na teritoriji Uzbekistana. Verovatno će se razmatrati problem oko MTS, koja je bila primorana da napusti Uzbekistan krajem protekle godine.

Očekuje se da će Islam Karimov razmotriti s Vladimirom Putinim izgradnju od strane ruskih kompanija dve hidroelektrane - u Kirgiziji i Tadžikistanu. Taškent istupa protiv tih projekata, smatrajući da će nove elektrane poremetiti vodenu ravnotežu u tom regionu.

Moskvu zabrinjava širenje saradnje Uzbekistana s SAD-ama. Posle neočekivanog napuštanja OUKB u junu protekle godine Taškent je počeo da aktivno povećava vojno-tehničku saradnju s NATO-om. Za pružanje transportnog koridora za američke snage koje se povlače iz Avganistana Pentagon obećava da će opskrbiti novim oružjem uzbečku armiju. Zabrinutost Rusije je potpuno osnovana, jer te vojne isporuke ugrožavajlju stabilnost čitavog regiona, - smatra šef odelenja Srednje Azije i Kazahstana Instituta zemalja ZND Andrej Grozin.

- Region, koji se nalazi u dosta nestabilnoj situaciji, sposoban je da generira konflikte. Pojava novih masovnih vojnih baza, masovnih isporuka oružja – sve to krši stabilnost. Ako SAD ozbiljno nameravaju da pretvore Taškent u svog osnovnog regionalnog partnera, i to ne ekonomskog, već vojno-političkog partnera, onda vredi očekivati situaciju, u kojoj će Uzbekistan zatrpavati oružjem. Jasno je da će se to oružje širiti po čitavom regionu. Bez obzira na dobru službu čuvanja vojnih skladišta, zahvaljujući mesnim osobinama, to će se oružje širiti van čuvanih predela i dospevati u tuđe ruke.

Inače, ruske vlasti za sada ne dramatizuju situaciju. Moskva vodi brižljivu izbalansiranu politiku. Kada je Taškent prekinuo vezu s OUKB, reč će biti o bilateralnim vezama. Između ostalog, lideri dve zemlje planiraju razmotriti saradnju između specijalnih resora Rusije i Uzbekistana, razraditi zajedniče mere suprotstavljanja terorizmu, ekstremizmu, kao i širenju droge i organizovannom kriminalu.

U Kremlju ne isključuju da će šefovi Rusije i Uzbekistana razmotriti pitanje sterha - belih ždralova koji nestaju. Program njihovog spasa se nalazi pod ličnom kontrolom Vladimira Putina. Ruski ornitolozi uzgajaju te veličanstvene ptice u specijalnom rasadniku. Kada ptice ojačaju, puštaju ih na slobodu. Njihov put na zimovanje vodi kroz teritoriju Uzbekistana gde ptice često postaju žrtve nezakonitog lova. Rešenje takve situacije bi moglo da postane još jedna mogućnost saradnje Rusije i Uzbekistana, - ističu u pres-službi Kremlja.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.