Moskva bi mogla da isporuči S-300 Teheranu

Izvor: Večernje novosti, 11.Sep.2013, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva bi mogla da isporuči S-300 Teheranu

MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA AKO se u Vašingtonu predomisle i krenu u napad protiv Sirije, Rusija bi trebalo da isporuči odbrambeno oružje Iranu. Takav predlog na zasedanju ruskog parlamenta izneo je komunistički poslanik Leonid Kalašnjikov koji je ujedno i zamenik predsednika Komiteta za međunarodne odnose Dume. Tako misli veliki broj ruskih političara, a sudeći po pisanju moskovske štampe i Vladimir Putin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << koji će se u petak prvi put sastati sa novim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem sa kojim bi trebalo da razgovara o ponudi za snabdevanje Irana protivraketnim sistemima S-300 i izgradnji drugog nuklearnog reaktora u elektrani Bušer. Za Iran je to dobra vest jer mu je Rusija pod pritiskom Zapada obustavila isporuku sistema S-300 iako je Teheran bio već platio avans. Iran je zbog toga podneo tužbu švajcarskom sudu, nadajući se da će dobiti od Rusije četiri milijarde dolara kompenzacije jer nije ispoštovala ugovor o prodaji pet raketnih kompleksa S-300. U julu ove godine iranski ambasador u Moskvi Mahmud Reza Sadžani je izjavio da je Iran spreman da povuče tužbu protiv Rusije ako Moskva u bližoj budućnosti isporuči raketne sisteme S-300. Rusija je stopirala ugovor sa Iranom oko sistema S-300 pošto je Savet bezbednosti OUN uveo zabranu prodaje oružja Iranu.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington,   Sirija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Napad na Siriju- rusko oružje Iranu

Izvor: B92, 12.Sep.2013, 01:23

Ako se u Vašingtonu predomisle i krenu u napad protiv Sirije, Rusija bi trebalo da isporuči odbrambeno oružje Iranu, smatraju mnogi ruski političari.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.