Moskva: Zapad svaljuje odgovornost na Rusiju

Izvor: RTS, 27.Dec.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Zapad svaljuje odgovornost na Rusiju

Pokušaji Zapada da na Rusiju prebaci odgovornost za događaje u Ukrajini otežavaju rešavanje krizne situacije, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. U međuvremenu, Kremlj saopštava da u Ukrajinu šalje ugalj i elekričnu energiju.

Ukrajinska kriza je razotkrila ozbiljne sistemske probleme u evroatlantskom regionu, koji su rezultat politike zapadnih zemalja u pravcu jačanja njihove sopstvene bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Pri tom, Zapad ne uzima u obzir ruske interese, kao i u pravcu širenja geopolitičkog prostora pod njihovom kontrolom ka Istoku, saopštilo je ministarstvo sumirajući ovogodišnje rezultate, prenosi Tas.

"To je dokazano kontinuiranim talasima proširenja NATO, uprkos uveravanjima (u suprotno) na najvišem nivou", ukazuje rusko ministarstvo i dodaje da jednostrane sankcije i otvoreni rat informacijama dodatno otežavaju situaciju.

U saopštenju se, takođe, konstatuje da je izgubljena šansa da se oformi ravnopravan i nedeljiv sistem bezbednosti u evroatlantskom regionu.

SAD i EU su, navodi rusko ministarstvo, "otvoreno podržale protivustavno preuzimanje vlasti u Kijevu i akcije nacionalističkih snaga koje su došle na vlast u cilju oružanog ugnjetavanja i ekonomskog i socijalnog gušenja jugoistoka zemlje".

"Pod takvim okolnostima, Rusija je uložila energične napore da doprinese što skorijem prekidu vatre, dugoročnom primirju i političkim merama kako bi se rešila prodružena ukrajinska kriza", ističe se u saopštenju.

Podsećaju i da je takav stav rezultiro sporazumom iz Minska, kojim su utvrđeni prvi koraci ka deeskalaciji.

Da bi se izašlo iz ćorsokaka, ukazuje rusko ministarstvo, sve relevantne strane bi trebalo da pomognu Ukrajini da izađe iz teškog perioda u svojoj istoriji, obezbedi trajni mir i nacionalnu slogu.

Takođe, zaključuju i da je neophodno da se stvori takav politički sistem u kojem će se svi Ukrajinci osećati prijatno, bezbedno i dostojanstveno.

Ugalj i struja za Ukrajinu 

Istovremeno, vlasti u Moskvi su odličile da Ukrajini isporuče 500.000 tona uglja mesečno, kao i električnu energiju, izjavio je vicepremijer Rusije Dmitrij Kozak.

Drugi čovek ruske vlade kaže da su se vlasti na to odlučile kako bi Ukrajina rešila energetske probleme sa kojima se suočila.

Vicepremijer ruske vlade, pritom, ne isključuje mogućnost isporuke dodatnih 500.000 tona, ukoliko bi bio postignut odgovarajući sporazum.

Kozak je za TV kanal Rusija 24 rekao da je odluka doneta na molbu ukrajinskog rukovodstva, a ugalj će se isporučivati po povlašćenim cenama kao na ruskom tržištu, preneo je Tas.

Kozan ne precizira koliko će struje biti isporučivano Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko kaže da su u Ukrajinu u petak krenule kompozicije sa ugljem koje će osigurati stabilan rad elektrana.

Dodaje i da će biti osigurana količina struje koja će smanjiti rizike isključenja potrošača u vreme najvećeg opterećenja potrošnje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Zapad koči rešenje krize u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2014

Pokušaji Zapada da na Rusiju prebaci odgovornost za događaje u Ukrajini, jednostrane sankcije i otvoreni rat informacijama otežavaju rešavanje krizne situacije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, sumirajući ovogodišnje rezultate...Ukrajinska kriza je razotkrila ozbiljne sistemske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

MSP RF: EU - jedan od prioritetnih pravaca spoljne politike

Izvor: Vostok.rs, 28.Dec.2014, 14:01

28.12.2014. -..Uprkos trenutnim teškoćama, odnosi sa EU će ostati jednim od glavnih pravaca ruske spoljne politike narednih godina, saopštava MSP Rusije...Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali, zbog situacije u Ukrajini. Krajem juna, EU i SAD su, od sankcija protiv određenih fizičkih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.