Moskva: Vođi opozicije dali uslovnu, pa lisice

Izvor: Mondo, 30.Dec.2014, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Vođi opozicije dali uslovnu, pa lisice

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni uhapšen je na uličnom protestu organizovanom zbog toga što je on danas osuđen na uslovnu kaznu od tri i po godine zatvora, javio je BBC.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Navalni je objavio na Twitteru svoju sliku s protesta uz poruku:

"Kućni pritor da. Ali danas zaista želim da budem s vama. Zato idem na Manjež".

On je uhapšen jer je prekršio odredbe kućnog pritvora u kojem je od februara zbog druge presude >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za proneveru.

EU: Presuda politilčka

Evropska unija ocenila je danas da su presude ruskom opozicionom lideru Alekseju Navalnom i njegovom bratu Olegu politički motivisane. "Optužbe protiv njih nisu dokazane na suđenju. Izuzimajući nekoliko izabranih predstavnika medija, javnosti i međunarodnim posmatračima nije dozvoljen ulazak u zgradu suda na čitanje presude", navodi se u saopštenju portparolke visoke komesarke za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini.

Televizijske slike s moskovskog Trga Manjež pokazuju da se okupilo više stotina ljudi.

Navalni je posle izricanja presude pozvao pristalice da izađu na ulice Moskve i "unište" režim predsednika Vladimira Putina.

Njegov poziv usledio je pošto je na društvenoj mreži Facebook više od 18.000 ljudi potvrdilo svoje učešće na skupu.

Navalni, advokat i popularni bloger, postao je istaknuta ličnost opozicije sprovođenjem istraga korupcije državnih zvaničnika i organizovanjem demonstracija protiv predsednika Vladimira Putina u Moskvi 2011. i 2012. godine.

On je od februara bio u kućnom pritvoru zbog drugog dela, a danas je osuđen na uslovnu kaznu od tri i po godine zatvora pod optužbom da je sa svojim bratom Olegom proneverio 27 miliona rubalja (546.000 evra) i time oštetio francusku kozmetičku firmu Iv Roše.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.