Moskva: Treba da odgovorimo represiji EU

Izvor: B92, 03.Jun.2015, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Treba da odgovorimo represiji EU

U Moskvi smatraju da treba odgovoriti na, kako ističu, represivne odluke EU, koja je ograničila slobodan pristup EP ruskoj delegaciji, piše Sputnjik.

Ruski zvaničnici istovremeno saopštavaju da ni stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov, ni poslanici ruskog parlamenta neće ništa izgubiti zbog ovakve odluke Evropskog parlamenta.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc saopštio je u utorak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku da se, kao odgovor na „crni spisak“ evroposlanika koji ne mogu da uđu u Rusiju ograniči slobodan pristup stalnom predstavniku Rusije u Briselu Vladimiru Čižovu i članovima ruske delegacije.

Takođe je saopšteno da se prekida parlamentarna saradnja EU i Rusije, a da će se poslanici Državne dume i Saveta Federacije Rusije puštati u Evropski parlament isključivo po jednokratnim propusnicama.

Odgovor na te „represivne odluke“ Evropske unije treba da budu analogni potezi Rusije, smatra šef spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

„Simetrične ili asimetrične, ali obavezno treba da ih bude. Nismo mi prvi izgovorili odgovarajuće reči, ali svakako nam ne treba uskratiti poslednju reč“, napisao je Kosačov na svojoj stranici na Fejsbuku dodajući da „tako ne treba da bude“.

Prema rečima ruskog senatora, više se ne čudi još jednim u nizu „represijama Evropske unije“, ali ovoga puta one su protiv ruskog predstavnika pri EU, kao i protiv ruskih političara koji su članovi bilateralnog Komiteta za parlamentarnu saradnju.

„Logika ne ostavlja utisak svojom osmišljenošću, već pre navodi da se posumnja u zdrav razum njenih autora. Ali je pri tome potpuno jasna: po svaku cenu zadržati poslednju reč, pravo da se kažnjava i pomiluje“, ističe parlamentarac.

Kako upozorava Kosačov, to nije samo demonstrativno ignorisanje činjenice da je ruska mera — uzvratna, to je želja da se dokaže da u principu ne može biti uzvratnih mera na postupke Zapada, „zato što ih ne može biti nikada — zašto nas?!“

Po njegovom mišljenju, po toj logici su trgovinske sankcije EU legitimne, a uzvratne odluke Rusije krše principe STO i tržišne privrede.

„Crni spiskovi EU su opravdani, a ruski krše međunarodno pravo. Dalje je svuda tako. I to je deo daleko veće igre Zapada koji se tuče do smrti za monopol na 'istinu'“, zaključio je Kosačov.

Predsednik ustavnog odbora Saveta Federacije Andrej Klišas smatra da ni Čižov ni članovi ruskog parlamenta neće izgubiti ništa zbog ograničenja slobodnog pristupa u EP.

„A šta tamo da radimo, da slušamo antirusku histeriju evroparlamentaraca?“, upitao je Klišas.

Po njegovom mišljenju, evropski parlamentarci znače sve manje u realnoj politici, pa i kad je reč o ukrajinskoj krizi.

„Razlog je pomamljena antiruska retorika, kojoj su dali maha u parlamentu“, uveren je Klišas, koji napominje da su oni time „svoj realni uticaj na rešenje ukrajinske krize naprosto sveli na nulu“.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.