Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2018, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Stvaranje „vojske“ od strane prištinskih vlasti može dovesti do najtežih posledica

Moskva smatra da bi formiranje kosovske „vojske“ moglo dovesti do ozbiljnih posledica za bezbednost Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Ranije je predsednik takozvanog kosovskog parlamenta Kadri Veselji rekao da će "vojska" separatističkih vlasti u Prištini biti zvanično osnovana 14. decembra. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova,  „takav korak bio direktno i najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedini međunarodni pravni akt u oblasti rešenja situacije na Kosovu“. "To je još jedan destabilizujući i provokacioni korak posle uvođenja taksi od sto odsto na robu iz Srbije i BiH. ’Vojska‘ koju stvaraju prištinske vlasti (inače, suprotno odredbama sopstvenog ’ustava‘) može dovesti do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu, već i za bezbednost balkanskog regiona u celini“, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.. Moskva se nada da će međunarodne snage za Kosovo ispuniti mandat koji im je poveren i u slučaju pojavljivanja takve strukture odmah preduzeti mere za njegobu neutralizaciju i razoružanje. „Sponzori Prištine EU i SAD  treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti“, naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.  
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upozorenje Moskve povodom formiranja vojske Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2018

Moskva smatra da bi formiranje kosovske "vojske" moglo dovesti do ozbiljnih posledica za bezbednost Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije...Ministarstvo smatra da bi "takav korak bio direktno i najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedini međunarodni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.