Moskva: Prekinuti sa primenom sile u Siriji

Izvor: Politika, 01.Avg.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Prekinuti sa primenom sile u Siriji

MOSKVA – Primena sile protiv civilnog stanovništva i predstavnika državnih struktura u Siriji je nedopustiva i treba da bude obustavljena, saopštilo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Moskva izražava ozbiljnu zabrinutost u vezi sa vestima o mnogobrojnim žrtvama”, navodi se u saopštenju, u kome se vlada i opozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sirije pozivaju na maksimalnu uzdržanost i odustajanje od provokacija i represija, poštovanje zakona i uvažavanje međunarodnog humanitarnog prava, prenela je agencija RIA Novosti.

Agencija prenosi izveštaje po kojima je juče tokom specijalne operacije sirijske vojske u gradu Hama, 210 kilometara severno od Damaska, kao i drugim naseljima poginulo više od 100 osoba.

Moskva ističe da naročiti značaj ima što skorije pokretanje odgovornog i sadržajnog sveobuhvatnog dijaloga radi rešavanja unutrašnjih političkih i socijalno-ekonomskih problema u interesu svih Sirijaca, obnove sloge i osiguranja stabilnog demorkatskog razvoja te zemlje.

RIA Novosti podseća da se tokom proteklih četiri meseca u Siriji održavaju masovne demonstracije sa zahtevom za kardinalnim reformama i ostavkom aktuelnog predsednika Bašara el Asada, kao i da je po zvaničnim podacima Damaska od tada poginulo 340 pripadnika snaga bezbednosti, a prema aktivistima za zaštitu ljudskih prava više od 1.350 ljudi izgubilo život i blizu 3.000 nestalo.

Agencija Itar-Tas prenela je izjavu generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena da nema uslova potrebnih za pokretanje vojne operacije u Siriji.

„U Libiji vodimo operaciju u jasnom skladu sa mandatom UN. Zemlje u tom regionu nas podržavaju. U Siriji se takvi uslovi još nisu stekli”, rekao je Rasmusen u intervjuu dnevniku „Midi libr” (Midi Libre) na jugu Francuske gde je na odmoru, navela je ruska državna agencija.

Tanjug

objavljeno: 01.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.