Moskva - Peking: strategija tandema

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva - Peking: strategija tandema

07.08.2013. -

Rusija i Kina izvode zajedničke vojne manevre Mirovna misija-2013. Za vreme ovih manevara vojske dve zemlje uvežbavaju da se suprotstave terorističkoj opasnosti. A svega nekoliko nedelja ranije Rusija i Kina su završile zajedničke mornaričke manevre.

Manevri se odvijaju na poligonu Čebarkulj kod Čeljabinska. U njima učestvuju trupe Centralnog vojnog okruga (CVO) Oružanih snaga Rusije i Šenjanskog vojnog okruga Narodno-oslobodilačke armije Kine (NOAK). >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukupno na poligon je došlo 1500 vojnika i oko 250 jedinica tehnike. Između ostalog tenkovi, oklopni transporteri, patrolna vozila, samohodne haubice od 120 milimetara i samohodni artiljerijski uređaji od 152 milimetra. Ostim toga, u manevre je uključena avijacija – helikopteri i lovci bombarderi. O scenariju manevara govorio je glavni urednik lista Vojno-industrijski kurir Mihail Hodarjonok:

- Ovi manevri imaju upečatljivo izraženo antiterorističko usmerenje. Na njima se uvežbava i praktična saradnja i rad sa dokumentima i kartama radi rešavanja zadatka oslobađanja izvesnog naselja koje zauzmu teroristi.

U tome što ruski i kineski vojnici zajedno uvežbavaju veštinu borbe protiv terorista nema ništa čudno. Obe države imaj problematične regione. Ipak glavna opasnost potiče ne od njih, smatra ekspert Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin.

- Kopneni manevri su usmereni na borbu protiv takozvanih zajedničkih opasnosti, kao što je moguća destabilizacija u Centralnoj Aziji posle smanjenja zapadnog pristustva u Avganistanu i moguća destabilizacija situacije u jednoj od centralnoazijskih zemalja. Na primer, vidimo šta se periodično dešava u Kirgiziji. Ne tako davno desila se eskalacija bojevih dejstava u Tadžikistanu. Ne može se isključiti nešto slično u Uzbekistanu. Rusija i Kina se spremaju za to, postepeno produbljujući saradnju vojske. Tako da je ona sada bolje pripremljena za zajedničke akcije u ekstremnoj situaciji.

Zajednički rusko-kineski kopneni manevri se svake godine održavaju, počev od 2005. Oni protiču kako na poligonima u Rusiji, tako i u Kini. Ponekad u njima učestvuju druge zemlje članice ŠOS. Osim toga Moskva i Peking redovno priređuju pomorske manevre. Pri tome ove godine oni su protekli svega nekoliko nedelja pre početka manevara Mirovna misija-2013. I kako ističe Vasilij Kašin, na moru vojska Rusije i Kine demonstrira saradnju na još višem nivou.

Prošle i ove godine formiran je zajednički rusko-kineski odred koji je, na primer, odbijao vazdušne napade ili vodio borbu protiv podmornica. Drugim rečima, to je priprema za drugi nivo saradnje koji nema veze sa običnim terorističkim opasnostima u Centralnoj Aziji.

Treba dodati da Kina ima prilično komplikovane odnose sa čitavim nizom susednih država. Nerešeni teritorijalni sporovi postoje sa Vijetnamom, Filipinima i Japanom. Plašeći se sve veće moći Pekinga, ove države teže da dobiju podršku SAD, koje sa svoje strane vide u Kini glavnog konkurenta. Zato je za Kinu posebno važno da ojača veze sa Rusijom, kako bi u slučaju hipotetičnog konflikta u najmanju ruku sačuvala neutralnost. U tim uslovima zajednički rusko-kineski manevri služe kao očigledna potvrda da odnosi dve zemlje imaju zaista strateški karakter.

Artem Kobzjev,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.