Moskva: Nakon otvorene agresije na SR Jugoslaviju NATO postao glavna pretnja globalnoj bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Nakon otvorene agresije na SR Jugoslaviju NATO postao glavna pretnja globalnoj bezbednosti

Vojna operacija NATO-a protiv suverene Jugoslavije konačno je pretvorila savez u veliku pretnju bezbednosti u svetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, navodi se u saopštenju Gornjeg doma (Savet Federacije) Ruske Federacije. "Vojna operacija NATO-a protiv Savezne Republike Jugoslavije, koja je pokrenuta 24. marta 1999. godine, predstavljala je otvorenu agresiju na suverenu državu u Evropi, stvarajući direktnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, što je negativno uticalo na daljnji razvoj odnosa između evropskih država i potkopalo njihovo međusobno poverenje" , navodi se u dokumentu usvojenom u vezi sa dvadesetogodišnjicom početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.
Nažalost, pouke iz ovih tragičnih događaja nisu naučene, a NATO se i dalje fokusira na vojnu silu u rešavanju sukoba u međunarodnim odnosima, navodi se u saopštenju. "Nakon toga, pod lažnim izgovorima i bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a, jedan broj zemalja članica NATO-a koristio je oružanu silu protiv drugih suverenih država - Iraka, Libije, Sirije, a danas postoje pretnje o mogućnosti da se poduzmu iste akcije protiv Venecuele, Kube i Nikaragve", - navedeno je u saopštenju. Raketni napadi i bombardovanje Jugoslavije, uključujući upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom, doveli su do brojnih civilnih žrtava i uništenja mnogih civilnih objekata. Pored toga, priznavanje nezavisnosti Kosova 2008. godine od strane zapadnih zemalja bilo je nastavak generalne linije NATO-a u cilju podsticanja separatizma u sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije i nasilnog rasparčavanja republike, navodi se u saopštenju. "De fakto otcepljenje jednog dela teritorije Jugoslavije - autonomne teritorije Kosova i Metohije, je usledilo kao posledica agresije te je stvorilo opasan presedan u međunarodnim odnosima i zakomplikovalo rešavanje postojećih konflikata u kojima su učestvovale nepriznate države. Istovremeno, položaj zapadnih država u sličnim konfliktima u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini ispostavlja se kao suprotnost, u kojoj je pravo naroda na samoopredeljenje kategorički isključeno“, naglašavaju zakonodavci. Savet Federacije je uveren da su vojne akcije NATO-a koje su preduzete u suprotnosti s odredbama Povelje UN-a i bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN-a uzrokovale ogromnu štetu međunarodnim bezbednosnim sistemima, navodi se u saopštenju. "Činjenica da počinioci zločina nisu kažnjeni, dovela je do novih agresivnosti država članica NATO-a protiv drugih suverenih država. Nakon napada 1999. godine, NATO je konačno postao glavna pretnja globalnoj i regionalnoj bezbednosti“, naglašava se u dokumentu. Senatori su ubeđeni da se "akcije država članica NATO-a u odnosu na Jugoslaviju kvalifikuju kao čin agresije protiv suverene države, a njeni inicijatori i izvođači moraju snositi međunarodnu pravnu odgovornost". Savet Federacije je takođe pozvao parlamente stranih država, UN, ZND, ODKB, OEBS i Parlament EU da osude agresiju NATO-a na Jugoslaviju i preduzmu sve potrebne radnje za prevazilaženje njenih posledica. NATO agresija na SRJ bila ozbiljan udarac osnovnim principima međunarodnih odnosa Takođe je ranije objavljeno saopštenje Ministarstva spoljnih poslova u kojem se navodi da su Sjedinjene Američke Države koristile Kosovo kao poligon za izradu strateškog koncepta NATO-a koji dozvoljava korišćenje snaga izvan svoje zone odgovornosti.

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Savet Ruske Federacije osudio NATO bombardovanje SRJ

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Mar.2019

Savet Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije (Savet RF) usvojio je izjavu o operaciji NATO pakta protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), navodi se u saopštenju na sajtu Saveta RF. Dokument je usvojen povodom predstojeće dvadesetogodišnjice bombardovanja nekadašnje SRJ, koja se obeležava...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.