Moskva: Kritike Irana neodgovorne i neprihvatljive

Izvor: Blic, 27.Jul.2010, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Kritike Irana neodgovorne i neprihvatljive

Kritike koje je Iran uputio predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu neprihvatljive su i predstavljaju "besplodnu neodgovornu retoriku", saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad optužio je u subotu Medvedeva da se okrenuo protiv Teherana i pridružio SAD u "širenju laži" o iranskom nuklearnom programu.

Ahmadinežad je izjavu Medvedeva da je Iran sve bliže tome da izgradi nuklearno oružje nazvao najavom propagande >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koju SAD planiraju protiv Teherana, prenela je agencija Rojters.

Medvedev je pre dve sedmice rekao da Iran ostaje "aktivan i pouzdan trgovinski partner" Rusije, ali da to ne znači da Moskvu ne interesuje kako Teheran razvija svoj nuklearni program i kako izgledaju njegove vojne komponente.

Ruski predsednik je pozvao Teheran da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i međunarodnom zajednicom, zahtevajući odgovarajuća razjašnjenja.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije usvojili su danas u Briselu paket novih sankcija protiv Irana koje pogađaju spoljnu trgovinu, bankarski i energetski sektor te zemlje, a koje će stupiti na snagu u narednih nekoliko nedelja.

Sankcije EU odobrene su posle četvrte runde sankcija koje je prošlog meseca usvojio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i slične su onima koje je već usvojila administracija američkog predsednika Baraka Obame.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.