Moskva: Kosovska vojska ozbiljna pretnja

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: "Kosovska vojska" ozbiljna pretnja

Moskva -- Moskva smatra da stvaranje "kosovske vojske" predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Kako se navodi, stvaranje "vojske Kosova", podržavane od strane vodećih članica NATO-a, predstavlja najgurblje kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se ističe neophodnost demilitarizacije svih oružanih grupacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kosovskih Albanaca.

Rusija je i ranije upozoravala na pretnju od takozvane "kosovske vojske" budući da nema nikakvih garancija da se ona neće koristiti protiv srpskog stanovništva.

Tada je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao i da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da se diskusija u Savetu bezbednosti UN o situaciji na Kosovu svede na minimum, preneo je Sputnjik.

Strukture kosovskih Albanaca u Prištini jednostrano su proglasile 17. februara 2008. godine nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu državu ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i niz drugih zemalja.

Parlament samoproglašene republike Kosovo odobrio je 14. decembra 2018. godine formiranje punopravne vojske zasnovane na snagama bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Stvaranje „kosovske vojske“ predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2020

Moskva smatra da stvaranje „kosovske vojske“ predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije. "Smatramo da je stvaranje `kosovske vojske` koju podržavaju vodeće zemlje NATO-a ozbiljna pretnja regionalnoj bezbednosti. To je grubo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.