Moskva: Kijev je odgovoran, imamo dokaze

Izvor: B92, 25.Nov.2018, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Kijev je odgovoran, imamo dokaze

Ruska Federalna služba za bezbednost saopštila je da ima dokaza da je Ukrajina odgovorna za sukobe ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

"Postoje nesporni dokazi da je Kijev pripremio i organizovao provokacije u Crnom moru. Ovi materijali biće uskoro objavljeni", navodi se u saopštenju FSB-a.

Ukrajina i Rusija razmenjuju optužbe oko današnjeg incidenta blizu spornog Krimskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014, što je povećalo tenzije između dve zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i podstaklo Moskvu da blokira saobraćaj kroz Kerčki prolaz.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je danas da su ruski brodovi pucali na dva njena artiljeriska broda danas posle incidenta blizu Krima. Kako se navodi Rusi su zaplenili ta dva broda i jedan ukrajinski tegljač.

Prethodno je, prema ukrajinskoj strani, brod ruske obalske straže udario u tegljač ukrajinske ratne mornarice i oštetio njegove motore i trup. Incident se dogodio danas kada su tri broda ukrajinske ratne mornarice išla iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru preko Kerčkog prolaza.

Ruska obalska straža navela je da su tri ukrajinska broda nedozvoljeno prošla ruskim teritorijalnim vodama dok Ukrajina navodi da je u jedan od njihovih brodova udario brod ruske obalske straže. Rusija je zatim zatvorila Kerčki prolaz.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je na Fejsbuk nalogu da je incident tipično ukrajinsko ponašanje - provocirati, izvršiti pritisak i okriviti nekog za agresiju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.