FSB: Tri ukrajinska broda presekla granicu Rusije

Izvor: B92, 25.Nov.2018, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FSB: Tri ukrajinska broda presekla granicu Rusije

Tri broda ukrajinske ratne mornarice prešla su državnu granicu Rusije.

Tri broda su ušla u privremeno zatvorenu vodu teritorijalnog mora Ruske Federacije i kreću se iz Crnog mora prema Kerčkom moreuzu, saopštila je pres-služba krimske pogranične uprave Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

"Jutros oko 7 časova (5 časova po srednjoevropskom vremenu), tri broda pomorskih snaga Ukrajine, narušavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članove 19 i 21 Konvencije Ujedinjenih nacija o morskom pravu, kojom se određuje pravo priobalne države da osigura bezbednost na moru, presekla su državnu granicu Ruske Federacije i protivpravno ušla u privremeno zatvorene vode teritorijalnog mora Ruske Federacije“, saopštila je uprava FSB.

Ratni brodovi Ukrajine kreću se ka Kerčkom moreuzu iz Crnog mora, precizira se u saopštenju.

„Ukrajinski ratni brodovi nastavljaju da se kreću prema Kerčkom moreuzu, u kojem važi procedura izdavanja dozvola za kretanje i sidrište brodova, u skladu sa rasporedom kretanja i raspoređivanjem brodova koji je odobrio kapetan ruske morske luke“, ističe se u saopštenju.

Kijev nije podneo zahtev za prolazak brodova u Kerčkom moreuzu, a plovila nisu uključena u raspored prolazaka. Brodovi opasno manevrišu i ne poštuju zakonske zahteve ruskih vlasti.

Ukrajina je komentarisala prolaz brodova. Prema tvrđenju ukrajinske mornarice, dva mala oklopna artiljerijska plovila i tegljač krenuli su iz luke Odesa u pristanište Marijupolj.

„Ruski pogranični brodovi, plovila tipa ’Sobolj‘, PSKR ’Don‘, ’Mangust‘, MPK ’Suzdaljec‘ izvršili su otvoreno agresivne akcije. Pogranični brod ’Don‘ pikirao je naš tegljač, zbog čega je oštećen glavni motor broda, oplata i ograda i izgubljen čamac za spasavanje“, navodi se u saopštenju pres-službe na Fejsbuku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.