Izvor: RTS, 04.Dec.2022, 06:58

Vanredna isključenja struje u Kijevu; američki obaveštajci očekuju smanjeni tempo borbi

Rat u Ukrajini - 284. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u delovima centralne i istočne Ukrajine. Vanredna isključenja struje u Kijevu i Kijevskoj oblasti i dalje su na snazi. Obaveštajna zajednica SAD očekuje smanjeni tempo borbi narednih meseci, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vršilac dužnosti načelnika Zaporoške oblasti Jevhen Balicki ističe da ruske trupe drže linija fronta na tom području.

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije "Maksar", piše Bi-Bi-Si.
Novi kompleks u obliku latiničnog slova "U" nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu vide se crveno-plava zvezda ruske vojske na beloj pozadini sa natpisom: "Za narod Marijupolja".
Moskva odbacuje zapadno ograničenje cene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu. "Nećemo prihvatiti ovo ograničenje", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će analiza biti brzo obavljena i da će Moskva tada reći kako će reagovati.
Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
"Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena", napisao je Uljanov na Telegramu.
Sa druge strane, ni Kijev nije zadovoljan odlukom, ali iz potpuno drugog rzloga. Savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak smatra da bi ograničenje trebalo da bude dvostruko niže, 30 dolara po barelu, kako bi se još teže pogodila ruska ekonomija.
Na to se nadvezuje izjava Volodimira Zelenskog koji naglašava da ta odluka "nije ozbiljna", jer neće odvratiti Moskvu od vođenja rata.
Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da bi Zapad trebalo da razmotri kako da odgovori na potrebe Rusije za bezbednosnim garancijama ako predsednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.
U intervjuu za kanal TF1 snimljenom tokom njegove posete SAD, Makron je rekao da Evropa treba da pripremi svoju buduću bezbednosnu arhitekturu.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO Zna se glavna "meta"; Proglašena opasnost; Kadirov: "Čišćenje u toku"; Pregovori, ima li nade?

Izvor: B92, 04.Dec.2022

U toku je 284. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini...Rusija ce prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene ruske nafte, izjavio je stalni ruski predstavnik pri medjunarodnim organizacijama u Beču Mihail...

Nastavak na B92...

Embargo EU na rusku naftu – kako će izgledati privreda posle 5. decembra

Izvor: RTS, 04.Dec.2022

Od ponoći je na snazi naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem. To znači i prekid dotoka ruske nafte naftovodom "Janaf" u Srbiju. Službeni glasnik Unije potvrdio je i odluku o ograničenju njene cene na 60 dolara, koja takođe važi od ponedeljka. Rusija ne prihvata...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.