Moskva, Damask i Teheran: Bombardovanje Sirije akt agresije

Izvor: Vostok.rs, 14.Apr.2017, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva, Damask i Teheran: Bombardovanje Sirije akt agresije

Moskva, Damask i Teheran su se složili da je američko bombardovanje Sirije akt agresije, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na kraju razgovora sa svojim kolegama iz Sirije i Irana.

„Imao sam važne razgovore sa mojim kolegama Validom Mualemom i Mohamedom Džavadom Zarifom, koji su nam omogućili da uporedimo stavove o poslednjem razvoju događaja oko rešavanja sirijske krize. Dijalog u takvom trojnom formatu je već postao tradicija, sastali smo u oktobru 2016. godine u Moskvi, a danas smo razmotrili, pre svega, situaciju, koja je nastala zbog američkih raketnih udara po aerodromu u Siriji 7. aprila. Mi smo potvrdili naši poziciju, ona je jedinstvena — to je akt agresije, grubo kršenje principa međunarodnog prava i povelje UN“, rekao je Lavrov.

Postoji veliki broj dokaza, koji se samo množe, da je incident sa hemijskim oružjem u sirijskom Idlibu bio insceniran, smatra ruski ministar.



„Pokušaji da se blokiraju predlozi Rusije i Irana o stvaranju nezavisne komisije za sprovođenje nepristrasne objektivne istrage govori samo da oni koji preduzimaju ovakve pokušaje imaju nečistu savest“, uveren je Lavrov.

Rusija, Sirija i Iran insistiraju na detaljnoj istrazi o incidentu sa hemijskim oružjem u Siriji pod okriljem Organizacije za zabranu hemijskog oružja, dodao je ruski ministar.

„Tim treba da bude formiran balansirano, uzimajući u obzir i geografsku tačku gledišta“, smatra Lavrov.

Međutim, ministar oseća „protivljenje predlogu o nezavisnoj, objektivnoj istrazi, što se pojavilo na specijalnoj sednici Izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog oružja“.

Agresivne akcije vašingtona prema Siriji su imale za cilj smenu Vlade ei potkopavanje mirovnog procesa, zaključio je Lavrov.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut



Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.04.

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2017, 09:48

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 14.04.. . Stanje na frontu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.