Moskva 100 godina starija nego što se mislilo

Izvor: Blic, 01.Sep.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva 100 godina starija nego što se mislilo

Arheološko nalazište koje je nedavno otkriveno za vreme građevinskih radova nedaleko od Kremlja dokazuje da je Moskva 100 godina starija nego što se mislilo i pruža zanimljiv uvid u život prestonice pre 500 godina.

Kako prenosi "Glas Rusije", prilikom iskopavanja u ulici Iljinka otkriven je 21 nivo kaldrme. Radiougljeničkom analizom je potvrdjeno da najniži nivo datira iz 11. veka. Arheolozi su utvrdili i da je na tom mestu postojala mala tvrdjava i infrastruktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko nje i predgrađe.

U letopisu osnivanja grada navodi se 1147. godina, iako su naučnici i ranije iznosili pretpostavke da je Moskva starija nego što se mislilo.

Istovremeno, pronađeni su i bakarni i stakleni bokali, brave, keramičke pločice, panciri, ogrlice, opanci, kožna obuća, pa čak i vunene čarape - preko hiljadu različitih predmeta koji mogu da ispričaju kako je prestonica živela pre 500 godina.

"Ove obične stvari pružaju sliku o svakodnevnom životu Moskovljana, koji su u prestonici živeli u periodu 13-17. veka'', rekao je glavni arheolog Moskve Leonid Kondrašev.

''Dirljive su majušne dečje papuče, a ženske cipele na štiklu, koje su provele u zemlji više od 400 godina zapanjuju time koliko im je stil moderan. Ljudska priroda, uključujući i žensku, ne menja se vekovima'', dodao je on.

Materijal cipela je posebno zanimljiv sa arheološke tačke gledišta, jer je bilo teško napraviti čvrst đon koji se ne bi habao. U nekim zemljama se koristila obuća s drvenim đonom. Tek od 17. veka pravi se kožni djon i pojavile su se štikle. I štikle postaju atribut ne samo ženske, već i muške mode. Čak su se i vojnici - strelci - dičili visokim štiklama.

Najdragoceniji umetnički predmet za naučnike je ženski prsten iz 17. veka. On je otkriven za vreme iskopavanja u jednoj od centralnih ulica, nedaleko od Kremlja. Na prstenu je juvelirski ugraviran natpis - Agatija Iljinišna Ribina.

Upravo ova okolnost čini pronađeni predmet jedinstvenim, kaže Kondrašev, jer vrlo retko arheolog ima podatke o vlasništvu. Najverovatnije je, pretpostavljaju arheolozi, ova Moskovljanka bila trgovkinja, zato što su takozvani vlasnički prstenovi bili atribut značajnog drštvenog statusa njihovih vlasnika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva 100 godina starija nego što se dosad mislilo?

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2011

MOSKVA - Arheološko nalazište koje je nedavno otkriveno za vrijeme građevinskih radova nedaleko od Kremlja dokazuje da je Moskva 100 godina starija nego što se mislilo i pruža zanimljiv uvid u život prestonice prije 500 godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.