Moskovski sinodalni hor u Beogradu, Nišu i Pirotu

Izvor: Vostok.rs, 25.Okt.2021, 16:18

Moskovski sinodalni hor u Beogradu, Nišu i Pirotu

Ministarstvo kulture Ruske Federacije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, predstavlja manifestacije Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji 2021. godine, posvećene ruskoj istoriji i duhovnoj kulturi. Ovi događaji uključuju tri koncerta Moskovskog sinodalnog hora, koji će se održati: - 26. oktobra 2021. godine u Nišu u Svetosavski domu, Prijezdina 7, sa početkom u 19:00; - 27.10.2021, u Pirotu sa početkom u 19 časova, Dom kulture Pirot, Srpskih vladara 77; - 28. oktobar 2021. godine u Beogradu sa početkom u 18:00, Hram Svetog Save, Krušedolska 2a, . Kultura Rusije se ne može zamisliti bez koncerata duhovne muzike. Moskovski sinodalni hor je 2021. godine proslavio 300 godina postojanja. Tokom svoje istorije, kolektiv je učestvovao u velikim crkvenim službama i važnim državnim ceremonijama. Na prelazu iz 19. u 20. vek, hor je dostigao vrhunac i bio aktivan u koncertnoj i turnejskoj delatnosti. Tokom ovog perioda, tim je sarađivao sa P.I. Čajkovskim i S.V. Rahmanjinovim. Sinodalni hor je najstarija profesionalna muzička grupa u Rusiji, koja svoju istoriju vuče još od 16. veka od hora Patrijaršijskih pevačkih činovnika. Trenutno grupu čini 80 pevača. Pored učešća u svečanim bogosluženjima, Moskovski sinodalni hor nastupa sa koncertnim programima u Moskvi, Rusiji i inostranstvu. Hor predstavlja rusku kulturu u mnogim međunarodnim projektima, a za partnera ga je izabrao glavni hor Vatikana, hor Papske muzičke Sikstinske kapele. Dva vodeća hora koji predstavljaju muzičku kulturu istoka i zapada Evrope realizuju niz projekata koji svedoče o tradicionalnim hrišćanskim vrednostima i visokoj umetnosti u savremenom svetu. Geografija nastupa Sinodalnog hora obuhvata više od 40 zemalja širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, SAD, Austriju, Italiju, Češku, Izrael, Jermeniju i mnoge druge. Sinodalni hor učestvuje na renomiranim međunarodnim festivalima - Bruknerfestu, Moskovskom Vaskršnjem festivalu, Božićnom festivalu duhovne muzike, Međunarodnom Velikoposnom festivalu i mnogim drugim. Rukovodilac Moskovskog sinodalnog hora je zaslužni umetnik Rusije Aleksej Puzakov. Koncerte u Srbiji organizuje Ministarstvo kulture Ruske Federacije uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najava događaja za utorak, 26. oktobar 2021. godine

Izvor: Capital.ba, 26.Okt.2021, 07:11

BANJALUKA – U 12.00 časova sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude utvrđen prijedlog dnevnog reda i termina održavanja 23. posebne sjednice Narodne skupštine Srpske. /prostorije parlamenta/ PRNJAVOR – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.