Moskovski mališani i Soči se spremaju za Mundijal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2018, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskovski mališani i Soči se spremaju za Mundijal

Povodom  Svetskog prvenstva u fudbalu, koje počinje za tačno mesec dana u više gradova Rusije, moskovski mališani su izmislili još jedan vid najpopularnije sportske igre. 

Loptu, naravno, šutiraju nogom, ali su zato na gornji deo tela navukli prozirne plastične balone kako bi se zaštitili od posledica međusobnih sudara.

Iako su deca imala dobru zabavu, nisu propustili priliku i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pozovu igrače svoje reprezentacije, koji ne kotiraju baš najbolje, da daju sve od sebe i pokažu šta znaju na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu. Rusija je inače prva istočnoevropska država kojoj je povereno organizovanje i održavanje Mundijala.



Soči se priprema za Mundijal

Soči je jedan od ruskih gradova u kojima će se igrati utakmice svetskog prvenstva u fudbalu i očekuje se da će to poznato crnomorsko letovalište primiti ukupno oko sedam miliona ljudi tokom leta.

"Pripremamo se za Mundijal i već smo spremni", rekao je Tanjugu turistički vodič Maksim Kharitonenkov.

Ističe da je po njemu Soči turistički najinteresantniji grad u Rusiji, kao jedan od najdužih gradova na svetu, s obzirom da se prostire na više od 140 kilometara duž obale Crnog mora.

Kharitonenkov kaže da u tom gradu ima oko pola miliona stanovnika, ali da se u Sočiju svakog leta taj broj poveća na oko pet miliona, kao i da očekuju da će zbog Mundijala, koji se održava od 14. juna do 15. jula, taj broj porasti na sedam miliona ljudi.

Naveo je da Soči, koji se nalazi u Krasnodarskom kraju, ima razvijenu infrastrukturu, dobre puteve, veliku železničku stanicu, aerodrom i drugo, ali i fudbalski stadion Fišt na kome će se igrati utakmice.

"Posle Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, ogromni olimpijski stadion Fišt je bio rekonstruisan i na njemu će se igrati pojedini mečevi Mundijala, čiji je domaćin Rusija".

Kharitonenkov je kazao da ime stadiona Fišt znači "Bela glava" i da je dobio ime po istoimenom planinskom vrhu koji se nalazi u zapadnom delu Velikog Kavkaza, čiji se vrhovi vide iz grada.

Pokretni deo krova stadiona se otvara u pravcu severa čime je gledaocima omogućen pogled ka planinskim vrhovima i obalama Crnog mora.

Kada je krov otvoren stadion podseća na otvorenu školju, a kada je zatvoren liči na faberžeovo jaje.

Stadion je prilagođen potrebama Mundijala i može da primi oko 47.000 ljudi.

Mundijal će se igrati na 12 stadiona u 11 gradova i to su Moskva (Lužnjiki, Otkritje arena), Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov na Donu, Jekaterinburg i Soči.

U Sočiju će se u grupnoj fazi 15. juna igrati utakmica Portugal - Španija, 26. juna Australija - Peru, 23. juna Nemačka - Švedska i 18. juna Belgija - Panama.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.