Moskovska kreditira deficit budžeta

Izvor: B92, 05.Sep.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskovska kreditira deficit budžeta

Beograd -- Moskovska banka je zainteresovana je da učestvuje da Srbiji da dugoročni kredit za pokriće budžetskog deficita i refinansiranje dugova, piše Blic.

Za sada se ne zna koliki će iznos kredita za ovu namenu država da se zaduži kod banaka pošto se rade preračuni o tome koliki će manjak u budžetu biti pokriven iz drugih izvora.

Vlada je usvojila odluku po kojoj bi po sistemu javne nabavke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izabrala najpovoljniju ponudu banke za uzimanje dugoročnog kredita. Inače, nedavno je skupštinsku ratifikaciju prošlo zaduživanje države za budžetski deficit u iznosu od 90 miliona evra, kod tri banke - Alfe, Pireus i Vojvođanske, članice Nacionalne banke Grčke. Očekuje se da ratifikaciju prođe i kredit koji je odobrila Marfin banka, tako da bi ukupno zaduženje države za pokriće budžetskog deficita do sada bilo 140 miliona evra.

Međunarodni monetarni fond je ukazao da je preveliki deficit budžeta Srbije posledica samo delimične primene dogovorenih fiskalnih mera. Fond navodi i da će, ukoliko Vlada ne donese primenljivu strategiju uštede u javnim finansijama, morati da poveća poreze od kojih je PDV među najefikasnijim.

Za ovu godinu je jasno da je budžetski deficit 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Da bi ovo bilo primenjivo, Fond je sugerisao i veću kontrolu potrošnje lokalnih samouprava, kao i da se reši problem naplate dodatnih dividendi od državnih preduzeća i smanjenje budžeta ministarstva sa sopstvenim prihodima.

MMF je ove godine povećao kvotu za povlačenje sredstava iz Fonda, na osnovu kojih Srbija treba da dobije 600 miliona dolara, a koje država takođe planira da iskoristi za finansiranje deficita budžeta. Sugestija Fonda u memorandumu je i da se pažljivije prate velika državna preduzeća kako bi se ograničilo nagomilavanje njihovih dugovanja. Preporuka je da se u toku narednih nekoliko meseci izrade procene finansijske situacije velikih javnih preduzeća da bi se osmislile korektivne mere za budžet u 2010. godini.

Međutim, prema podacima Ministarstva finansija, ukupni prihodi budžeta Srbije u avgustu bili su manji za oko 10 milijardi dinara nego u julu i iznosili su 49,3 milijarde dinara, objavilo je juče Ministarstvo finansija. Prihodi od poreza iznosili su 46,6 milijardi, što je za oko osam milijardi dinara manje nego prethodnog meseca.

Za sedam meseci ove godine ukupni prihodi budžeta Srbije bili su 390,6 milijardi, dok su rashodi iznosili 457,6 milijardi, tako da je deficit bio u vrednosti od 67 milijardi dinara. Budžetski deficit u julu je iznosio 56,6 milijardi dinara. Najviše novca u državnu kasu u avgustu je prikupljeno po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) - 23,8 milijardi, što je za pet milijardi manje nego u julu. Slede akcize koje su naplaæene u vrednosti od 10,9 milijardi, skoro dve milijarde manje nego prethodnog meseca, a prihod od carina iznosio je 3,5 milijardi, 700 miliona dinara manje nego u julu.

U rashodima budžeta i dalje je najveæa stavka isplata organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja za koju je u avgustu izdvojeno 22,6 milijardi, skoro dve milijarde više nego u julu, dok su troškovi za zaposlene bili približni i iznosili su oko 15 milijardi dinara. Zbog povećanog deficita Ministarstvo finansija priprema novi rebalans budžeta za ovu godinu, a u pripremi je i nacrt za iduću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.