Moskovska istorija britanskog lejbla

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskovska istorija britanskog lejbla

11.02.2011. -

Ruska serija – takvim projektom debitovao je u Moskvi novi britanski lejbl za snimanje zvuka Piano klasiks. Projekat pretpostavlja snimanje ruske klavirske muzike u izvođenju ruskih pijanista.

Prva lastavica u seriji je kompakt disk Slike, sastavljen od dela ruskih klasika 19. veka Milija Balakireva i Modesta Musorgskog. Snimio ga je čuveni pijanista Vladimir Sverdlov-Aškenazi. 34-godinjem muzičaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pripada sama ideja projekta kao nekakvog „moskovskog sižea" engleske firme. U tom sižeu on nije samo učesnik izvođač, već delimično i producent. U intervjuu za Glas Rusije Vladimir Sverdlov-Aškenazi rekao je sledeće:

To je bila narudžbina Piano klasiksa. Ponudili su mi da snimim disk i ja sam odgovorio: hajde da probam da to uradim u Moskvi i organizovao sam ovde snimanje mastera (tačnije originala koji će se umnožavati). Takođe sam rekao: ako sve dobro prođe, napravićemo rusku seriju. I naveo sam dvojicu pijanista – Jekatierinu Skanavi i Aleksandra Gindina. Aleksandar će snimati muziku Čajkovskog, Stravinskog i Rahmanjinova, Jekaterina je odabrala za sebe, koliko znam, takođe veliki program. A zatim će biti i drugih pijanista, i drugih kompozitora, verovatno Sergej Prokofjev, moguće Rodion Ščedrin, Alfred Šnitke...

Jekaterina Skanavi i Aleksandar Gindin, poznati muzičari generacije 30-ih ni iz daleka nisu jedini na koje računa firma Piano klasiks. Između ostalog, interesovanje svetskih lejblova za rusku klavirsku školu uvek je bilo veliko. Dovoljno je setiti se, na primer, antologije Veliki pijanisti 20. veka, koju je izdala legendarna firma dojče gramofon. Rusija je tamo zastupljena vrlo obimno: počev od takvih genija kao što su Sergej Rahmanjinov i Svjatoslav Rihter, pa do pijanista koji danas drže koncerte – Andreja Gavrilova, Mihaila Pletnjova.

Ipak za razliku od nemačke antologije, engelska Ruska serija snima se samo u Rusiji. Montaža i master disk prave ruski, a ne britanski režiseri zvuka. Takvo poverenje nije čest slučaj. Evropska kompanija u celini odlučila se da populariše u svetu ruski muzički proizvod u celini.

Preuzmite audio fajl

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Capelare/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.