Moskovska etapa Gran-pri: uzletanja i padovi

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2013, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskovska etapa Gran-pri: uzletanja i padovi

26.11.2013. -

Ruski sportisti umetničkog klizanja u etapi Gran-pri, održanoj u Moskvi od 22. do 24. novembra, dobili su 4 medalje: dve zlatne, i dve srebrne.

Kod žena je zlatnu medalju moskovske etape Gran-pri dobila 15-godišnja Julija Lipnicka. Mlada Ruskinja je lidirala posle kratkog programa. Međutim, slobodni program ona očito nije savladala. Posle nekoliko ozbiljnih grešaka, ona se našla iza iskusne Karoline Kostner iz Italije, dobitnice brojnih nagrada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Međutim, prema sumi bodova iz oba programa ona je sačuvala prvo mesto.

Time je Lipnicka ne samo garantovala sebi finale te serije, već i pružila takvu mogućnost za još jednu Ruskinju, 15-godišnju Jelenu Rodionovu. Ako se uzme u obzir da će u finalu učestvovati pobednice prethodnih etepa Gran-pri Adelina Sotnikova i Ana Pogorilaja, to znači da će u Japanu u takmičenjima učestvovati 4 od 6 učesnica iz Rusije. Novinari u šali nazivaju predstojeća takmičenja mini-šampionatom Rusije.

U turniru igračkih dueta zlatne medalje moskovskog Gran-pri su dobili Jekaterina Bobrova i Dmitrij Solovjov. Doduše, ni oni nisu bili besprekorni. Međutim, i oni će učestvovati u finalu te serije.

Ozbiljna pouka je postala moskovska etapa za Maksima Kovtuna. 18-godišnji sportista je sjajno nastupio u kratkom programu sa dva četvorostruka skoka. Prvi put u svojoj karijeri je on dobio 90 bodova. Međutim, u slobodnom programu on je doživeo neuspeh. Nisam savladao tremu, - priznao je sportista, koji je dobio srebrnu medalju.

- Sve do zadnjeg trenutka sam se borio sa tremom. Da sam ispunio prvi element, bilo bi lakše. Međutim, posle prvog pada sam klonuo.

Maksim Kovtun će se potruditi da u finalu Gran-pri dokaže da je dostojan učešća u Olimpijadi u Sočiju, kao i da se rehabilituje pred svojim obožavaocima.

U turniru sportskih parova Rusije Vera Bazarova i Jurij Larionov su nastupili bez većih grešava. Mežutim, nisu stigli da pobede nemački par, pobednike mnogih turnira Alenu Savčenko i Robina Šolkovi. Rusi su bili drugi, zato neće učestvovati u finalu Gran-pri. Bez obzira na to zadovoljni smo nastupom, - kaže Vera Bazarova.

- Danas smo najzad savladali svoj slobodni program. Inače finale Gran-pri nije naš glavni cilj u ovoj sezoni. Protekle godine smo bili praktično lideri u finalu, a zatim smo propustili evropski šampionat i šampionat u Rusiji. Ove godine ćemo čuvati snage za osnovna takmičenja – šampionate Rusije, Evrope i Olimpijadu.

Dakle, u finalu Gran-pri će nastupiti samo ruski par – svetski šampioni i šampioni Evrope Tatjana Volosožar i Maksim Tranjkov. U Japanu će se Rusi prvi put u ovoj sezoni takmičiti sa svojim eventualnim suparnicima u borbi za zlatnu medalju Olimpijade Soči-2014 Savčenko-Šolkovi. U Moskvi četvorostruki svetski šampioni iz Nemačke, bez obzira na greške u oba programa, dobili su zlatnu medalju. Inače je jasno: nemački par na ovakvom nivou nastupa neće moći da se takmiči s Volosožar i Tranjkovim. Razlika u ocenama iznosi više od 30 bodova.

Svetlana Kalmikova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Nove medalje za mlade informatičare

Izvor: Blic, 26.Nov.2013

Na sedmoj Juniorskoj Balkanskoj Olimpijadi, koja je održana u Bugarskoj od 22. do 24. novembra, reprezentacija Srbija osvojila je tri medalje. U ekipnom plasmanu, reprezentacija Srbije osvojila je odlično drugo mesto, što je do sada najuspešnije predstavljanje Srbije na ovom takmičenju. ..Dušan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.