Modi pozvao Putina, pristaje da „produbi i proširi“ veze sa Moskvom

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2024, 15:52

Modi pozvao Putina, pristaje da „produbi i proširi“ veze sa Moskvom

Indijski premijer Narendra Modi i ruski predsednik Vladimir Putin razmenili su mišljenja o „dinamičnim razvojem“ trgovinskih i investicionih veza između dve zemlje, kao i o međunarodnim pitanjima, uključujući situaciju u Ukrajini, saopštio je Kremlj u utorak.
Tokom telefonskog razgovora nakon Putinove pobede na nedavnim predsedničkim izborima, lideri su se takođe obavezali na dalju koordinaciju u multilateralnim formatima, uključujući Šangajsku organizaciju za saradnju i BRIKS. „Razgovarao sa predsednikom Putinom i čestitao mu ponovni izbor za predsednika Ruske Federacije. Dogovorili smo se da radimo zajedno na daljem produbljivanju i proširenju specijalnog i privilegovanog strateškog partnerstva Indije i Rusije u godinama koje su pred nama“, izjavio je Modi u objavi na Iks-u (ranije Tviter). Prema Kremlju, telefonski razgovor u utorak bio je „topao i prijateljski“, a Putin je Modiju poželeo uspeh na predstojećim parlamentarnim izborima. Indija će održati izbore u sedam faza počevši od 19. aprila, a očekuje se da će pobediti partija Bharatia Janata (BJP) koju predvodi Modi, čime će premijer dobiti treći mandat za redom.   Modi i Putin su poslednji put razgovarali u januaru, nekoliko dana nakon što je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar posetio Rusiju. Tokom posete, ruski lider je zvanično pozvao Modija u Moskvu. Indija nastavlja da održava bliske trgovinske i diplomatske veze sa Rusijom uprkos sve većoj kontroli Zapada i navodima da je zaobišla jednostrane sankcije koje su SAD, EU i saveznici uveli Moskvi. Nju Delhi se uzdržao od glasanja o rezolucijama Generalne skupštine UN u kojima se osuđuje Rusija zbog sukoba u Ukrajini. Prošle godine trgovinski promet između dve zemlje dostigao je rekordnih 65 milijardi dolara. Iako je to postignuto povećanjem trgovine energijom, Rusija takođe ostaje najveći indijski dobavljač oružja, čineći oko 36% uvoza oružja u Nju Delhiju od 2019. do 2023. godine. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Moskva,   Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Modi razgovarao sa Putinom i Zelenskim o jačanju odnosa s obe zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2024

Indijski premijer Narendra Modi razgovarao je sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim, o situaciji u Ukrajini i jačanju odnosa Nju Delhija s obe zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.