Minus 40

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 13:54

Minus 40

Posle veoma prijatnog vremena, Moskva i evropski deo Rusije su na udaru polarnog zahlađenja koje stiže sa severa i iz polarnih krajeva.

Temperatura u Moskvi tokom noći pala je na -22°C. Na severu Rusije zabeležene su temperature ispod -30°C. Drastičan pad temperature vazduha nastaviće se i narednih dana.

Najhladnije će biti sredinom nedelje, kada će u Moskvi biti neverovatnih -33°C, a tokom dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << -25°C. S obzirom na to da je srednja minimalna jutarnja temperatura za januar -8°C, a maksimalna dnevna -4°C, jasno je da će temperature narednih dana biti 20–25 stepeni niže od proseka.

Severno od Moskve biće još hladnije, jutarnje temperature do -40°C, a tokom dana temperature neće prelaziti -30°C.

Ovaj polarni udar biće jedan od najjačih ikada zabeleženih u evropskom delu Rusije, dok su u azijskom delu Rusije i u Sibiru temperature od -40 do -30°C redovna pojava zimi, a u Jakutskoj oblasti -50, -60°C.

Ledeni talas će narednih dana biti veoma opasan po ljudske živote.

Ono što je zanimljivo jeste da će narednih dana biti ogroman temperaturni gradijent nad istokom Evrope, pa će na severu i zapadu Rusije biti do -35°C, u Ukrajini i na jugu Rusije temperature biće iznad 0°C.

I dok se u Rusiji temperature spuštaju ispod -35°C, mnogo je prijatnije u polarnim predelima severno od Islanda i Skandinavije, gde se zahvaljujući Golfskoj struji temperature kreću oko 0°C pa čak i do pet stepeni u plusu.

Istovremeno, u ostalim delovima Evrope narednih dana biće veoma prijatno, zahvaljujući veoma blagim vazdušnim masama sa Atlantika i Mediterana, ali uz nešto češće padavine, zbog čestih ciklona.

Tek sledećeg vikenda ledeni front iz Rusije će se u nešto blažem obliku proširiti na Ukrajinu i baltičke zemlje, a potom i na Poljsku.

Posle izuzetno toplog vremena u prvih 7 do 8 dana januara, u ostalim delovima Evrope se očekuje postepeno zahlađenje i pad temperature, ali bi temperature padale uglavnom na prosečne temperature za ovo doba godine, uz pojavu snega u pojedinim delovima mestima i u nižim predelima, piše Telegraf.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.