Mine kao nasleđe ratova (3): Moskva finansira projekat Ćuprija-1

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2017, 05:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mine kao "nasleđe" ratova (3): Moskva finansira projekat "Ćuprija-1"

U Centru za razminiranje Srbije ističu da Rusija preko Federalne državne agencije Emerkom već desetu godinu zaredom pomaže Srbiji u oblasti humanitarnog razminiranja.

"Na zahtev Srbije, vlada Rusije je donela Odluku da se pomoć Srbiji u humanitarnom razminiranju nastavi i u 2017. godini. Uz nesebičnu podršku i pomoć Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, u avgustu ove godine su počeli radovi prema našem Projektu za razminiranje "Ćuprija-1".

U Centru objašnjavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je saradnja počela daleke 2008, kada je, nakon molbe Srbije, vlada Rusije donela Odluku o pružanju pomoći Srbiji i u oblasti Humanitarnog razminiranja.

"Nakon te odluke Agencija Emerkom i Centar za razminiranje Republike Srbije su potpisali Memorandum o razumevanju čime su stvorene i formalno-pravne pretpostavke za početak realizacije navedene pomoći.

Mine kao "nasleđe" ratova:

(1): Balkan zasejan cvetovima zla

(2): Pravila ispisana krvlju

Posle potpisivanja navedenog Memoranduma Ruski odred za humanitarno razminiranje počeo je 2008. godine radove na čišćenju od kasetne municije i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava Aerodroma u Nišu koji je 1999. godine više puta bombardovan od strane NATO-a".

Komandir Rusko-srpskog odreda Bogdan Pilipčuk je treću godinu zaredom rukovodilac projekta humanog deminiranja u Srbiji. Kroz smeh kaže da se toliko odomaćio da mu nedostaje još samo srpsko državljanstvo.

- Srpski narod je veoma gostoprimljiv. Ljudi su dobri, zemlja je lepa, a hrana odlična. Ali, na svakom koraku se oseća ljubav prema mom narodu i to ne bez razloga, jer mi smo kao braća. To je vidljivo u svim našim kontaktima po Srbiji - ističe Pilipčuk.

Od 2010, odnosno posle razgovora tadašnjeg ministra za vanredne situacije Rusije Sergeja Šojgua sa najvišim rukovodstvom Srbije, formiran je Rusko-srpski odred za humanitarano razminiranje čiji rad u potpunosti finansira Rusija, a koji razminiranje obavlja prema projektima i uz nadzor Centra za razminiranje Srbije kao nadležnog državnog organa.

Krajem aprila ove godine, Ministarstvo odbrane SAD poklonilo je Vojsci Srbije medicinsku i opremu za razminiranje vrednosti 435.000 dolara.

Takođe, instruktori Američke kopnene vojske u Evropi organizovali su i obuku pripadnika VS o tehnici uništavanja eksplozivnih ubojnih sredstava.

Prva faza obuke pripadnika voda za razminiranje obavljena je u Prokuplju, a projekat će trajati do jeseni 2018.

Prethodnih 15 godina Vlada SAD dala je Srbiji 20 miliona dolara pomoći, a kroz bilateralnu saradnju očišćeno je 13 miliona kvadratnih metara zemljišta u Srbiji od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Zar treba podsećati da je gotovo stoprocentno reč o neeksplodiranim sredstvima koje su Amerikanci bacili na Srbiju 1999.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.