Milijarde Sadama Huseina na aerodromu u Moskvi?

Izvor: BKTV News, 01.Okt.2013, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milijarde Sadama Huseina na aerodromu u Moskvi?

Oko 20 milijardi evra već šest godina se nalazi na moskovskom aerodromu “Šeremetjevo”, a glasine kažu da je taj novac pripadao pokojnom iračkom diktatoru Sadamu Huseinu, prenosi “Dejli mejl”.
Novac u banknotama od 100 evra čuva se u dobro zaštićenom delu skladišta aerodroma otkako je stigao avionom iz Frankfurta. Prema ruskom zakonu, novac ne može da uzme niko osim njegovog zakonitog vlasnika.
Na otpremnici >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na paketu sa novcem piše da je pošiljalac Farzin Kororian Motlag, 54-godišnji Iranac povezan sa pokušajem pljačke Centralne banke Abu Dabija 2010. godine. Na pošiljci ne piše ime primaoca, a Motlag nije nikada došao da traži novac, koji je navodno poslao.
Mnogi, među kojima pripadnici čečenskih i ukrajinskih kriminalnih grupa pokušavali su da ubede zvaničnike aerodroma da im preda novac, govoreći da ih je Motlag ovlastio da uzmu novac, ali nisu uspeli u tome jer nisu imali odgovarajuća dokumenta.
Neimenovani ruski obaveštajac rekao je ruskim medijima da je moguće da je novac pripadao Sadamu Huseinu.
- Dobro je poznata činjenica da oko 45 do 75 milijardi evra koje su pripadale Sadamu sada kruže svetom. Postoje i druge mogućnosti, Sadam nije bio jedini diktator koji je nagomilao bogatstvo, jedan od njih je i Moamer Gadafi. Moguće je i da je novac pripadao ruskoj mafiji ili korumpiranim zvaničnicima, ali je postalo previše opasno za njih da traže svoj novac. To je ogromna svota – rekao je obaveštajac.
Prema njegovim rečima, Motlag je verovatno bio čuvar tog novca, ali je izgubio kontrolu nad njim.
Međutim, uprava aerodroma odbacuje mogućnost da je novac Sadamov, jer je novac stigao u Rusiju četiri godine nakon pada njegovog režima i osam meseci nakon što je nad njim izvršena smrtna kazna.
- Pošiljalac nije napisao ime primaoca. Ovo je neuobičajeno i sugeriše da nešto nije u redu sa novcem. Nešto je pošlo naopako i osoba “Iks” nije uspela da uzme novac – rekao je Vadim Ljalin, ekspert za carinska pitanja.
Novac je ostao na aerodromu jer ga ni država nije zaplenila.
- Država Rusija ga ne može zapleniti jer nema zakonskog osnova za to. Vlasnik novca je imenovan na papiru. Novac je pravi i poslat je iz nemačke banke – izjavio je Ljalin.
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.