Merkelova i Putin u Moskvi razgovarali o Ukrajini i odnosu Rusije i EU

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova i Putin u Moskvi razgovarali o Ukrajini i odnosu Rusije i EU

Moskva – Razgovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel, sudeći prema izjavama koje su dali posle susreta u Moskvi, protekao je u razumevanju prošlosti, ali i u različitim pogledima na sadašnjost.

Iako nije prisustvovala vojnoj paradi koju su bojkotovali državnici zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU i SAD, nemačka kancelarka je juče položila venac žrtvama Drugog svetskog rata na Grob neznanog junaka u blizini Kremlja. „Za mene je bilo veoma važno što sam mogla da dođem ovde, kako bih mogla na 70. godišnjicu Pobede da odam poštu ljudima tadašnjeg SSSR-a koji su poginuli”, istakla je nemačka kancelarka.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je sa ruskim predsednikom Putinom razgovarala o odnosima Ruske Federacije sa EU i situaciji u Ukrajini. „Dobro je što smo se sreli u Moskvi kako bismo razgovarali o bilateralnim odnosima između Rusije i EU i, naravno, o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine”, rekla je Merkelova, naglašavajući važnost rešavanja postojećih problema diplomatskim sredstvima, prenosi Tas.

Merkelova je istakla kako je Nemačka iz svog gorkog iskustva naučila kako treba raditi, sarađivati i u komplikovanim situacijama, kao što je ova tekuća, i nastojati da se pronađu diplomatska rešenja. Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa ruskim predsednikom izrazila žaljenje zato što se u Ukrajini ne poštuje prekid vatre, iako je zvanično stupio na snagu krajem februara. Kancelarka je dodala da se „ne može reći” da jedna strana u potpunosti poštuje dogovor o prekidu vatre, a druga ne. “To je veoma komplikovan proces. Nadamo se da će prekid vatre biti postignut. Nažalost, to za sada nije slučaj”, rekla je Merkelova.

Putin je, međutim, izneo svoj stav da „uprkos teškoćama” mirovni proces, potpisan u Minsku – napreduje, i da je situacija u Ukrajini sada bolja nego ranije. “Kada je reč o žalbama o poštovanju ili o nepoštovanju dogovora iz Minska, one dolaze sa obe strane”, rekao je Putin.

On je ocenio da je rešenje situacije na duži period moguće postići samo direktnim dijalogom Kijeva i separatista na istoku Ukrajine, dodavši da će Rusija učiniti „sve što je moguće” da bi doprinela smirivanju situacije u toj zemlji.

Predsednik Putin je rekao da Rusija i Nemačka dele slična gledišta u procenjivanju događaja iz Drugog svetskog rata i lekcija naučenih iz njih. “Kancelarka i ja smo odali počast žrtvama Drugog svetskog rata, koji je postao najveća tragedija za svet i za naša dva naroda”, istakao je Putin.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini,   Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.