Medvedev predlaže zajedničku valutu Evroazijske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2012, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev predlaže zajedničku valutu Evroazijske unije

MOSKVA -

Ruski premijer Dmitrij Medvedev predložio je uvođenje jedinstvene valute za države Evroazijske ekonomske unije (EAU) koja bi trebalo da bude zvanično osnovana 2015. godine.

"Potrebno je da gledamo dalje i da razmišljamo na nivou Evroazijske ekonomske unije, koja bi trebalo da se pokrene od 2015. godine, uključujući i pitanja koja još nisu predmet razgovora, ali ih treba imati u vidu u svetlu nestabilnosti na svetskim tržištima'', rekao je Medvedev. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Govoreći na poslovnom forumu o novim mogućnostima za razvoj u zajedničkom ekonomskom prostoru, Medvedev je istakao da bi, imajući u vidu pitanja državnih dugova, rešenje moglo da bude u uvođenju ''jedinstvene valute''.

On je dodao da to nije predmet zabrinutosti sada, ali da bi trebalo da se razmišlja o tome. Medvedev, tada predsednik Rusije, potpisao je 18. novembra 2011. u Kremlju sa predsednicima Kazahstana i Belorusije, Nursultanom Nazarbajevom i Aleksandrom Lukašenkom Deklaraciju o budućoj ekonomskoj integraciji i usaglasili dalje korake ka stvaranju evroazijske ekonomske unije.

Medvedev je tada rekao da Deklaracija predviđa stvaranje izvršnih komisija za nadgledanje čvršćih ekonomskih integracija tri države i ciljeve stvaranja pune ''evroazijske ekonomske unije'' u budućnosti.

''Svaka zemlja koja donese odluku da se priključi Carinskoj uniji ili jedinstvenom ekonomskom prostoru, a u budućnosti Evroazijskoj uniji, treba da taj izbor napravi svesno, da kasnije niko ne kaže da su ih naterali pod uticajem nekakvih ekonomskih argumenata," istakao je Medvedev.

Tri zemlje već imaju Carinsku uniju (CU), ali formiranje EAU, koja bi imala vlastito izvršno telo i nadgledala jedinstven ekonomski prostor, bio bi ogroman korak napred.

Rusija, Belorusija i Kazahstan su na početku 2012. pokrenuli Jedinstven ekonomski prostor (EEP) zasnovan na CU tri države, kako bi među njima bio unapređen slobodan protok robe, kapitala i radne snage.

Nominalno, ukupan domaći proizvod (BDP) Rusije je za 2011. procenjen na 1,89 biliona dolara, Kazahstana na 180 milijardi, a dok je BDP Belorusije u 2010. procenjen na 54,7 milijardi.

U Moskvi očekuju da će se CU, utemeljenoj 2010. priključiti Kirgizija, Tadžikistan i druge države.

Privreda Kirgizije je iznosila 4,6 milijardi u 2010, a Tadžikistana 4,9 milijardi prema proceni iz 2009.

EEP i CU su, međutim, samo deo mnogo ambicioznijeg projekta EAU, kojim Rusija namerava da intenzivira ekonomsku integraciju na području bivšeg Sovjetskog Saveza.

U Moskvi očekuju da će EAU, koja će se zasnivati na CU i EEP, početi da funkcioniše 2015.

Neki analitičari sa Zapada veruju da će se, ukoliko projekat EAU bude uspešan, vodeće ekonomske sile Sjedinjene Američke Države i Narodna Republika Kina suočiti sa novim snažnim rivalom u međunarodnoj privredi.

Kako je ocenila američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP), EAU će otvoriti nove horizonte za njene članice i utrti put učvršćivanju nekoliko nacionalnih privreda koje utiču na život oko 250 miliona ljudi.

Naime, ovom području gravitiraju i Uzbekistan, Jermenija, Moldavija i Ukrajina.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je u nekim prilikama izjavljivao kako će država kojoj je na čelu možda pristupiti CU u budućnosti, ali da za sada to ne dozvoljava Ustav te države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev predlaže uvođenje evroazijske valute

Izvor: Akter, 15.Jun.2012

Ruski premijer Dmitrij Medvedev predložio je uvođenje jedinstvene valute za države Evroazijske ekonomske unije (EAU) koja bi trebalo da bude zvanično osnovana 2015. godine

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.