Medvedev: Rusija pomaže Kipar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Rusija pomaže Kipar

NIKOZIJA -

Rusija će snažno pomagati mirno rešavanje kiparskog pitanja, čiji je cilj jedinstvena suverena država, izjavio je danas ruski predsednik Dmitrij Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Kipra Dimitriosom Hristofijasom, ističući i da se razvoj odnosa Moskve i Ankare neće negativno odraziti na rusko-kiparske odnose.

Medvedev je, kako su prenele ruske novinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencije, ukazao da rezultat treba da bude postignut bez potresa i viška impulsivnosti.

"A cilj je... odgovarajuća jedinstvena država, koja ima jedan međunarodnopravni subjektivitet i zajednički suverenitet", rekao je predsednik Rusije, a preneo je Itar-Tass.

Autorski članak

Medvedev je u članku za kiparski dnevnik "Filelefteros" povodom svoje prve posete Kipru napisao da su kontraproduktivni pokušaji da se nametnu "recepti" ili veštački rokovi za pregovore među dve zajednice i, tim pre, uvođenje rokova za njihovo okončanje i spoljne spoljne arbitraže.

"Rusija kao stalni član Saveta bezbednosti UN pruža stalnu podršku naporima za dostizanje pravednog i održivog rešavanja kiparskog problema", naveo je Medvedev i dodao da rešenje treba da bude sveobuhvatno i da odgovara i Grcima i Turcima.

Na susretu sa predsednikom predstavničkog doma kiparskog parlamenta Marusom Karojanom i liderima parlamentarnih stranaka, Medvedev je ponovio da će Moskva nastaviti da pruža Nikoziji podršku u rešavanju kiparskog pitanja.

"Odnosi sa Kiprom uvek su bili veoma dobri, duhovno bliski i zasnivali su se na uzajamnom uvažavanju i prijateljstvu", rekao je ruski predsednik, dodajući da zato postoje "bliske pozicije o nizu pitanja".

Hristofijas je na konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim predsednikom istakao da njegov narod ceni stabilnu i principijelnu poziciju Rusije u rešavanju pitanja Kipra.

"Interesovanje Rusije za kiparski problem i njena praktična podrška u traženju uzajamno prihvatljivog rešenja u korist svih Kiprana jasno je utvrđena u trogodišnjem akcionom planu koji smo sa ruskim predsednikom danas potpisali", rekao je kiparski predsednik.

Medvedev je, pak, rekao da se razvoj odnosa Moskve i Ankare neće negativno odraziti na rusko-kiparske odnose.

"Pozicija u rešavanju kiparskog pitanja, koju zauzima Ruska Federacija, ostaje nepromenjena: jedna država sa jednim suverenitetom, sa dve zajednice", dodao je Medvedev.

Kipar pomaže Rusiji

Predsednik Kipra je izrazio podršku inicijativi Medvedeva o zaključivanju novog sporazuma o evropskoj bezbednosti i rekao da će Kipar pomagati Rusiji u zalaganjima za ukidanje viznog režima za Ruse sa svim zemljama Evropske unije.

Medvedev je u Nikoziji uručio Hristofijasu Orden prijateljstva, nazivajući kiparskog predsednika velikim prijateljem Rusije.

Medvdev i Hristofijas su potpisali zajednički program aktivnosti od 2010. do 2013. godine, zajedničku izjavu povodom obeležavanja 65. godišnjice pobede nad fašizmom. Rusija i Kipar zaključili su 15 sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, obrazovanja, nauke i kulture, izvestile su ruske novinske agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.