Medvedev: Previsok deficit budžeta

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Previsok deficit budžeta

Moskva -- Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je ruski budžetski deficit previsok i da treba da bude smanjen ukoliko zemlja želi da se efikasno razvija.



Ruski budžetski deficit, koji Rusija beleži tek drugi put u poslednjih 10 godina, iznosi 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada se očekuje da do kraja godine poraste na 4,6 odsto jer se potrošnja obično povećava pred kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Medvedev je takođe rekao da stopa inflacije u Rusiji u sledeće tri godine treba da bude snižena na četiri do pet procenata, sa sadašnjih 7,4 odsto.

Predsednik Rusije je poručio da prioritet modernizacije zemlje treba da dobije posebnu finansijsku podršku, ukazavši da "ne manje od polovine uštede planiranih rashoda, kao i deo dodatnih prihoda federalnog budžeta treba da bude usmeravano na podršku prioritetu modernizacije".

Istovremeno, Rusija nastavlja s realizacijom ambicioznog petogodišnjeg plana prodaje udela u vrednim državnim kompanijama , kao što su naftna kompanija Rosnjeft i banke Sberbank i VTB, kako bi pribavila 60 milijardi dolara u državni budžet. Medvedev je rekao da će i taj prihod biti upotrebljen za finansiranje programa modernizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.