Izvor: Nezavisne Novine, 09.Apr.2016, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev: Nastavićemo da naoružavamo sukobljene strane u Nagorno-Karabahu

MOSKVA - Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da će Rusija nastaviti da snabdijeva oružjem sukobljene strane u Nagorno-Karabahu, oblasti oko koje se decenijama spore Jermenija i Azerbejdžan. Ako se isporuka ruskog oružja obustavi, situacija može biti još gora, tvrdi Medvedev.

Dmitrij Medvedev je rekao da bi u slučaju obustave isporuke to "upražnjeno mjesto odmah preuzeli drugi trgovci oružja", prenose ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << mediji.

"Ako samo za trenutak zamislimo da Rusija odustane od te uloge, svjesni smo da bi to mjesto bilo upražnjeno i drugi bi nudili svoje oružje, što bi ugrozilo ravnotežu snaga na Kavkazu", ocjenio je Medvedev koji je u četvrtak i petak posjetio Jerevan i Baku čije je zvaničnike pozvao na obustavu nasilja.

Obije strane, azerbejdžanske i jermenske snage, koristile su artiljeriju, tenkove i drugo oružje od nedavnog izbijanja sukoba.

Ruska prodaja oružja Azerbejdžanu izazvala je nezadovljstvo Jermenije koja ima tijesne bezbednosne i ekonomske veze s Moskvom.

Inače, međusobne optužbe Jermenije i Azerbejdžana za kršenje primirja i dalje traju. Vlasti dviju zemalja optužuju jedna drugu za razmjenu vatre u noći između petka i subote, u kojoj nije bilo žrtava.

Uprkos sporazumu o prekidu vatre koji je stupio na snagu u utorak, poslije višednevnih žestokih borbi, nastavljeni su sporadični okršaji u kojima su u petak poginule dije osobe.

Do sada je najmanje 90 osoba poginulo u eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbjeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.