Makron upozorava Kinu da ne isporučuje Rusiji oružje - Rojters

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2023, 19:44

Makron upozorava Kinu da ne isporučuje Rusiji oružje - Rojters

 Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je tokom posete Kini da nije u interesu Kine da obezbedi oružje Moskvi, preneo je u sredu Rojters, citirajući Makrona.
„Kineski interes nije da ima trajni rat“, rekao je Makron, dodajući da bi Kina, ukoliko pošalje bilo kakvo oružje Rusiji, „bila saučesnik u kršenju međunarodnog prava“. Kako prenosi agencija Frans pres, francuski predsednik je rekao da na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom neće da preti Kini sankcijama. Američki državni sekretar Antoni Blinken je 18. februara izjavio da Kina „snažno razmatra pružanje pomoći Rusiji“, dodajući da bi to moglo uključivati municiju i oružje. Kao odgovor, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je da kineska vlada nije prihvatila prinudu ili pritisak na kinesko-ruske odnose od strane SAD u kontekstu navodne vojne pomoći Kine Rusiji. Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otputovali su u sredu u Kinu u posetu koja će trajati do 7. aprila. To je prva Makronova poseta Kini posle 3,5 godine, otkako je posetio Peking u jesen 2019. tokom svog prvog mandata u kancelariji. Makron planira da se u Pekingu fokusira na sukob u Ukrajini i bilateralne francusko-kineske veze, posebno u ekonomskoj sferi. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.