Evropa ne sme da se distancira od Kine

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 00:45

"Evropa ne sme da se distancira od Kine"

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Evropa mora da se odupre narušavanju trgovinskih i diplomatskih veza sa Kinom.

Na početku državne posete Pekingu, on je rekao da je održavanje dijaloga sa Kinom ključno s obzirom na njene bliske odnose sa Rusijom, koja vodi rat u Ukrajini, preneo je Rojters.

"Čujemo sve jače glasove koji izražavaju veliku zabrinutost za budućnost odnosa Zapada i Kine koji u nekom obliku dovode do zaključka da postoji neizbežna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spirala rastućih tenzija", rekao je Makron novinarima u francuskoj ambasadi u Pekingu.

Stiče se, takođe, utisak da je odvajanje od kineske ekonomije već u toku i da je jedino preostalo pitanje kojim tempom i intenzitetom se odvija, dodao je on.

"Ne verujem, u svakom slučaju ne želim da verujem u ovaj scenario", istakao je Makron.

Predsednik Francuske je izjavio da Evropa ne sme da se distancira od Kine, iako njeni trgovinski odnosi sa Pekingom predstavljaju rizik i kako je rekao, nisu uravnoteženi.

"Moramo nekako da smanjimo rizik kada su u pitanju naše industrije, ali ne smemo da se distanciramo i odvojimo", rekao je Makron.

Predsednik Francuske je doputovao u Peking u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom.

Makron će u poseti Kini boraviti do 7. aprila, preneo je Kineski međunarodni radio.

Ovo je treća Makronova poseta Kini od kada je postao predsednik Francuske i prva od njegovog drugog predsedničkog mandata.

Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.