Makedonske beleške ruskog slikara: sunčano raspoloženje

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonske beleške ruskog slikara: sunčano raspoloženje

06.10.2014. -

Mnogi ruski pesnici i slikari tradicionalno se okupljaju svake jeseni u jednom moskovskom literarnom klubu i iznose svoje utiske o putovanjima u različite zemlje.

Prilikom poslednjeg takvog skupa voditelj, ruski umetnik Aleksandar Belugin ispričao je o uspomenama iz umetničke kolonije u makedonskom mestu Kičevo, koje je on posetio leti. Ustvari, kontakti Aleksandra Belugina s ovom balkanskom zemljom imaju davne korene. Umetnik je ispričao o klubu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << o svojim vezama s Makedonijom.

Već se okupljamo u toku 17 godina. Naš književni klub se zove «Podrum broj 1». 2000. godine je on bio nominiran za nagradu «Mali Buker» kao ruski književni projekat. U poslednje vreme dodeljujemo veliku pažnju Makedoniji. Sve je počelo od toga, što smo se upoznali i združili s Makedonskim kulturnim centrom i njegovim rukovodiocem Olgom Panjkinom. Uz njeno učešće u našem klubu su već bile održane promocije mnogih makedonskih pisaca.

Ipak, obratimo se slikarstvu. Prema rečima Aleksandra Belugina, to nije bilo njegovo prvo putovanje na Balkan.

2011. godine prvi put sam bio pozvan tamo od strane ambasade Makedonije u RF. Tada sam se našao u umetničkoj koloniji grada Strumica. Bio sam srećan: dopali su mi se kolektiv umetnika, kao i divni organizatori. U principu, nisam tamo samo slikao. Tradicionalno vodim grafički dnevnik. Nažalost, imao sam malo vremena, jer tada još nisam dobro upoznao Makedoniju. Sledeći put, kada sam bio pozvan u grad Prilep, selo Dren, naslikao sam mnogo više radova. Tu sam seriju nazvao «Raj vo Dren», odnosno, Raj u Drenu. Njena promocija je bila održana u Moskvi.

Podsetimo da se poslednji put, ove godine, Aleksandar Belugin našao u Kičevskoj umetničkoj koloniji.

Ona se smatra najboljom u zemlji. I ja tako mislim. Njeni rukovodioci su tri divna čoveka – Goran Doneski, Viktor i Natalija Tolevski. Oni odlično organizuju i prijem, i susret, i rad umetnika. Prijatno je, što upravo ove godine, inače kolonija postoji već u toku 21 godine, posetio ju je predsednik Makedonie Georgij Ivanov. Sedeli smo za istim stolom s šefom države. Za nas je to bio nezaboravni događaj. O njemu su saopštili u makedonskim medijima. Moram da priznam da je u Makedoniji veoma ugodno raditi: potresna priroda, mnogo sunca. Naši organizatori su nam pružili jedinstvene uslove. U svakom momentu smo mogli da dobijemo potrebne farbe, ili prezalogajimo. Inače, sve je bilo organizovano tako da bi slikari mogli da rade. Mora da se kaže da je suština našeg boravka u tome da svaki umetnik stvara dve slike da bi ih poklonio koloniji. Inače sam tokom svakog mog boravka slikao po pet slika, jer mi je bilo veoma ugodno da tamo radim.

Tokom boravka u Makedoniji Aleksandru Beluginu su se dešavali različiti zanimljivi događaji.

Blizu kolonie se nalazi hram sv. Đorđa. Nisam mogao da mu priđem. Jednom sam ipak uspeo. Vidim da u hramu nikog nema. Zato sam se bojao da uđem. Nešto mi je smetalo. Zato sam prilazio hramu, slikao ga i crtao. Sutradan sam primetio da iz njega izlazi čovek. Ispalo je da je to teosof iz Bugarske, koji je došao ovamo radi teosofskih svrha. Kada je saznao da sam iz Rusije, pozvao me je da uđem. Bilo mi je nezgodno, ali sam ipak ušao. Počastili su me čajem, te je moj strah nestao. I još nešto. Video sam lepu kuću, koju sam hteo da naslikam. Primetio sam dve tablice: «Pazite, vrši se videosnimanje!» I «Pazite, besan pas»! Zanimljivo je da je bio nacrtan veliki pas. Dok sam slikao, iz kuće je izašlo malo kuče, koje je počelo da laje. Onda se pojavio domaćin. On se mnogo obradovao, kada je saznao da sam iz Rusije i da slikam njegovu kuću. Inače, još jednom sam se ubedio da su gosti iz Rusije poželjni u Makedoniji.

O radu u makedonskim umetničkim kolonijama pričao je umetnik Aleksandar Belugin.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.