Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majstori lenjira

Gledam u Beogradu nove zgrade koje će ostati kao obeležje doba naše velike tranzicije. Ništa nam nije pod konac - ni ekonomija, ni politika, ni sudovi, ni etika.

Samo su zgrade napravljene kao da su nacrtane lenjirom. Iz svake epohe, negde od šezdesetih godina 19. veka do nedavnih dana, imamo bar nekoliko reprezentativnih zgrada u stilu tadašnjeg trenda svetske arhitekture, počev od neoklasicizma, preko secesije, bauhausa, sve do hajteka. A onda hijatus. U Pragu je turistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << atrakcija zgrada koja se topi, u Šangaju dva oblakodera koji se grle, Moskva planira hotel kao ogromno brdo, a naše arhitekte su s jednom rukom u džepu dok u drugoj čvrsto drže svoj lenjir. Nigde da se linija neke naše najnovije zgrade bar negde slomi, zaobli, iskrivi u trendu vizionarske arhitekture novog svetskog graditeljstva.

Reći će neko u odbranu linearnih zgrada da je to posledica našeg siromaštva. Tačno je, ali je u pitanju siromaštvo mašte. Vizionarsko se ne stvara samo na oblakoderima Dubaija i Singapura, već se može stvarati i na nekoj našoj maloj zgradi kojom se plombiraju toliki slobodni placevi između dve kuće moje Zvezdare.

To vam je kao i u drugim umetnostima. Zar je Brankušijev „Poljubac” skulptura veličine „Kipa slobode” na Njujorkom doku? Ne, nije. Dve glave koje se ljube nisu ništa veće, a možda ni manje nego istinske ljudske glave. A ipak su bile epohalni prevrat u modernom i vajarstvu 20. veka.

Pesme Vaska Popa, koje su preokrenule smer naše poezije u pravcu ponovo rođene srpske moderne, jedva da imaju koju reč više od haiku poezije.

Patetiku socrealističkog slavljenja rada na freskama po enterijerima državnih zgrada zamenila su nevelika platna jednog Lubarde u savremenom, gotovo apstraktnom idiomu tadašnjeg evropskog slikarstva, iako su prikazivale istinske crnogorske škrape.

Gospodo, arhitekte, ako se sad budete vadili na ukus naručioca, naših tajkuna, zna se da su oni i snobovi (što nije nešto najgore na svetu), pokažite im, uz vašu inovativnu ideju, neki svetski arhitektonski časopis, i recite im da je, eto, baš to novi svetski trend i da im ne dolikuje dosada i sivilo linearnosti. Pristaće na našto ludo i novo kao bele lale!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.