Izvor: VOA, 22.Feb.2024, 18:53

Majka Alekseja Navalnog: Ruski istražitelji planiraju tajnu sahranu

Moskva — Majka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, koji je preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji, optužila je ruske istražitelje da planiraju tajnu sahranu njenog sina i poručila da ona na to neće pristati. “Ucjenjuju me, postavljaju uslove gdje, kada i kako bi moj sin trebalo da bude sahranjen... Žele da se to uradi tajno, bez oproštaja. Žele da me dovedu do kraja groblja, do iskopanog groba i da kažu: ovdje leži tvoj sin. Ne pristajem na to", naglasila je Ljudmila Navalna u video poruci na Jutjubu, iz arktičkog grada Saleharda. Ruski istražitelji nisu odgovorili na izjavu majke Navalnog. Navalni je prošle nedelje iznenada umro u zatvoru. Njegov tim i porodica tvrde da ga je Kremlj ubio, što ruske vlasti negiraju. Majka ruskog opozicionara navela je da je vidjela njegovo tijelo i umrlicu u kojoj se navodi da je umro prirodnom smrću. Prethodno je podnijela tužbu u sudu u Salehardu, zbog odbijanja zvaničnika da joj predaju tijelo sina. Pretres tim povodom je zakazan za 4. mart. „Juče uveče su me tajno odveli u mrtvačnicu gde su mi pokazali Alekseja“, rekla je ona na snimku koji je Navalnijev tim objavio na društvenim mrežama. „Želim da oni kojima je Aleksej drag, svi za koje je njegova smrt postala lična tragedija, imaju mogućnost da se oproste od njega". Rekla je da je snimila snimak jer su joj istražitelji "pretili". „Gledajući me u oči, rekli su da će, ako ne pristanem na tajnu sahranu, uraditi nešto sa tijelom mog sina... Tražim da mi se tijelo mog sina odmah preda“, rekla je ona. U utorak je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražila da joj preda tijelo sina da bi mogla dostojanstveno da ga sahrani. U Vašingtonu, Bijela kuća je takođe poručila da ruske vlasti moraju da predaju tijelo Navalnog njegovoj majci. "Rusi moraju da joj vrate sina" kako bi ona mogla da adekvatno oda počast njegovoj hrabrosti, rekao je novinarima portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi. Od smrti Alekseja Navalnog, oko 400 ljudi privedeno je širom Rusije dok su odavali poštu opozicionom lideru, polažući cvijeće i svijeće, prema podacima grupe koja prati politička hapšenja OVD-Info. Policija je uklanjala cvijeće tokom noći, ali se građani polažu jooš više.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljudmila Navalna ne pristaje na tajnu sahranu svog sina

Izvor: VOA, 22.Feb.2024

Majka opozicionog lidera Alekseja Navalnog, koji je preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji, optužila je ruske istražitelje da planiraju tajnu sahranu njenog sina i poručila da ona na to neće pristati. "Tražim da mi se tijelo mog sina odmah preda“, rekla je Navalna u video obraćanju.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.